Hlavní obsah

Berdych a Rio? Nejede! Přiznává obavy z viru zika. Účast vzdala i Plíšková

Praha
Aktualizováno

Z Čechů to vzdal kvůli viru zika jako první! Tenista Tomáš Berdych se nezúčastní olympijských her v Riu de Janeiro. Osmý hráč světa oznámil v sobotu odpoledne na twitteru, že do Brazílie nepojede kvůli obavám z možných zdravotních rizik. Večer jej s podobným oznámením následovala světová šestnáctka Karolína Plíšková.

Foto: Toby Melville, Reuters

Tomáš Berdych na letošním Wimbledonu.

Článek

Již dříve odřekly účast největší golfové hvězdy. Teď začalo sportovců, kteří na hry kvůli viru nejedou, výrazně přibývat. Jen v pátek oznámili absenci tenisté Milos Raonic z Kanady a Rumunka Simona Halepová.

Teď se k nim přidala česká tenisová jednička po "dlouhé a pečlivé diskusi s nejbližšími" a také Plíšková.

"Omlouvám se ze stejných důvodů jako Tomáš Berdych. Taktéž sdílím obavy z možných důsledků nakažení virem zika," uvedla v prohlášení pro ČTK, proč se vzdala olympijské premiéry.

Žádný z českých tenistů za ně nemůže být doplněn, česká výprava tak nyní má 105 členů.

Omezení rizik prioritou

"Je to čistě moje osobní rozhodnutí, ale cítím potřebu sdělit alespoň jeden zásadní důvod vedoucí k tomuto kroku. Je to kvůli rozšíření viru zika v pořadatelské zemi. Nedávno jsem založil rodinu a omezení zdravotních rizik vůči nejbližším je pro mě prioritou," vyjádřil se Berdych a připojil omluvu těm, které jeho rozhodnutí zklamalo.

Oznámení o neúčasti zveřejnil v den prvního výročí svatby s Ester Sátorovou, kterou si vzal loni 16. července v Monte Carlu.

"Věřím, že při hlubším zamyšlení nad mými důvody, pochopíte, že jsem to udělal s ohledem na zodpovědnost vůči své rodině," uvedl dále rodák z Valašského Meziříčí a popřál hodně úspěchů českému týmu. "Doufám, že brzy budu zase hájit české barvy na kurtu," dodal dvojnásobný vítěz Davis Cupu, který se pro tento týden omluvil z utkání čtvrtfinále proti Francii v Třinci. I kvůli přípravě na další fázi sezóny s olympiádou.

Spekulace ve Wimbledonu popíral

Poprvé se spekulovalo o Berdychově neúčasti v Riu před startem Wimbledonu. "Mám olympiádu pořád v programu, ale musím se na to podívat a promyslet to. Potřebuju zjistit, jak se věci mají, a pak udělat to nejlepší rozhodnutí," říkal britským médiím a pro česká doplnil: "Nevím, kde se spekulace o mé možné neúčasti vzaly. Do Ria samozřejmě jedu a na olympijské hry se těším," ujišťoval.

V Riu plánoval Berdych hrát dvouhru i čtyřhru s Radkem Štěpánkem, uvažovalo se i o mixu s Karolínou Plíškovou. Nyní je otázkou, jestli se nějaký český pár do smíšené čtyřhry vůbec dostane a jak budou složeny dvojice do čtyřhry. Druhý pár pro soutěž v deblu zatím tvoří Lukáš Rosol a Jiří Veselý.

Volná je v tuto chvíli i Lucie Šafářová. Po odstoupení Plíškové by teoreticky mohla vytvořit dvojici s Barborou Strýcovou. Další pár tvoří Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká.

Ve dvouhrách by měli hrát Kvitová, Šafářová, Strýcová, Veselý a Rosol.

Přijdou další odřeknutí?

Pro Štěpánka znamená Berdychova neúčast velkou ránu, jelikož hodně toužil zaútočit na cenný kov. "Radek vzal informaci na vědomí a čeká, jaké informace získají v pondělí odpovědní pracovníci tenisového svazu o možnosti změn v nominaci," řekl ČTK Karel Tejkal, mluvčí daviscupového týmu.

Neúčast Berdycha a Plíškové už byla oficiálně nahlášena Českému olympijskému výboru i mezinárodní tenisové federaci ITF.

Co případná další odřeknutí? "Byl jsem v kontaktu se všemi dalšími účastníky tenisové výpravy a všichni mi potvrdili, že se olympiády zúčastní," řekl ČTK Petr Pála, vedoucí české tenisové výpravy v Riu.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori