Hlavní obsah

Kojenec překonal světový rekord. Co bude dělat, až vyroste?

Známá „běhající máma“ Julia Webbová vzala své devítiměsíční robě na vyjížďku. A ne jen tak ledajakou. Zamířili spolu do Chicaga, kde se konal půlmaratón Rock’n’Roll Half Marathon, tedy běžecký závod na 21,1 kilometrů. Byl z toho nový světový rekord a zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: facebook J. Webb

Uááá! Tak jaký rekord dáme příště, mami?!

Článek

Udržovaná atletka se po porodu dostala rychle zpět do kondice a připsala si na svůj vrub a na vrub své devítiměsíční dcerky další rekord. Ani zdaleka není její první. Tento byl ovšem první jejich společný. A ještě jednou věcí byl výjimečný. Podařilo se jim zdolat rekord, který byl ustanoven teprve před měsícem.

Dosažený čas 1:22:57 je pro půlmaratón úctyhodný sám o sobě. 13,1 mil držet rychlost 6:20 na míli nedokáže úplně každý. Navíc s kočárkem před sebou. Američanka tak rozmetala stávající rekord své britské kolegyně o čtyři a půl minuty.

Julia je manželkou slavného Alana Webba, dřívějšího amerického reprezentanta v atletice, který později přesedlal na triatlon. Webb dodnes drží americký národní rekord v běhu na jednu míli (3:46.91, roku 2007).

Julii Webbové se nepodařilo dosáhnout svého cíle a kvalifikovat se na olympiádu na 3000 metrů steeplechase. „Nechtěla jsem zakončit sezónu takhle," svěřila se po závodě novinářům. „Rozhodla jsem se zaútočit na nějaký rekord," dodává. Bylo jí jasné, že Chicago může být její poslední šancí. „Dcerka vyroste, nejspíš je mým posledním dítětem, tak proč ne?" zauvažovala atletka.

Tento rekord ovšem není první zkušeností běžkyně se zápisy do knihy rekordů. Předloni dosáhla rekordu v běhu na 10 kilometrů s kočárkem. Svou starší dceru ale neměla tehdy s sebou, tak si dítě zkrátka vypůjčila. Sedmiměsíční holčička s nízkou hmotností určitě také svým dílem přispěla k dosažení rekordu.

Svědek letošního úspěšného pokusu umístil foto obou rekordních děvčat bezprostředně po doběhu na sociální sítě. Je vidět, že dítku se rekordy zamlouvají a na nožičkách už má svoje vlastní běžecké boty.

Reklama