Hlavní obsah

Nejtvrdší závod v Česku se blíží. Vystraší vás?

René KujanSport.cz

Obávaný závod pro drsňáky se nezadržitelně blíží a skokanský můstek K120 v Harrachově nepřestává strašit. Nejlépe lze na čtyřsetmetrový sprint do prudkého kopce Red Bull 400 natrénovat právě v Krkonoších, ne každý to má ale zrovna za humny. Běžcům z rovin není osud zrovna příznivě nakloněn, situace však není neřešitelná. Trénovat i bez jakýchkoli pomůcek je možné i na takovéto extrémy. Podívejte se jak.

Příprava na nejkrutějších 400 metrů životaVideo: Sport.cz

 
Článek

Už třetí ročník harrachovského závodu proběhne v polovině srpna, v sobotu 13. Těšit se můžete na stoupání až 37 %, takže je jasné, že přípravu není radno podceňovat. My jsme pro vás s profesionály připravili několik tipů na cviky, kterým se můžete věnovat kdekoli a kdykoli, byť byste k přípravě žádné kopce v okolí neměli.

Příklad jednoduchého intenzivního tréninku
1. Výskoky z výpadu
2. Přeskakované výpady
3. Vysoká kolena
4. Výskoky z podřepu
5. Horolezec
Dáme si tři kolečka těchto pěti cviků. Každý cvik 30 vteřin, 10 vteřin pauza. Na konci kolečka 1 minuta pauza.

„Je to časově nenáročný trénink na čtvrthodinku, ale nohy vám po něm shoří! Pokud by to někomu nestačilo, může si dát verzi tabata ‒ přeskakované výpady v 8 bezprostředně navazujících intervalech 20 vteřin naplno, 10 vteřin odpočinek," doplňuje s úsměvem trenér Dan Chmelík.

Podívat se můžete také na video z oficiálního přípravného tréninku, který organizátor závodu spouští dva měsíce před samotným závodem ve spolupráci se svým partnerem FreshKruháč.cz. Hodinový trénink zahrnuje rozehřátí, intervaly do kopců a schodů, kruhový trénink, tabatu i závěrečný strečink. Je toho hodně, co je třeba pro svoje tělo udělat, aby zvládlo extrémní akci, ale věřte, že se námaha vyplatí.

Z účastníků akce leje pot hned po prvních minutách a už ve druhé půlce prosí ‒ někteří skutečně na kolenou ‒ svého trenéra za ulehčení tréninku. Ten zůstává neoblomný a hvizd jeho píšťalky nekompromisně udává tempo střídání jednotlivých cviků. Ještě po skončení, kdy se už cvičenci bezvládně válí v trávě parku v Podviní a občerstvují se energetickým nápojem, je slyšet brblání a temné výhružky na adresu trenéra. Příště ale přijdou zas. Vědí, že to koneckonců dělají pro sebe. A jak jste na tom vy? Troufnete si 13. srpna vyběhnout?

Reklama

Související témata: