Hlavní obsah

Špenát: zmýlená neplatí, přesto jde o zázrak

Praha

Špenát setý, malý zelený zázrak, je původem z daleké Persie. U nás v Evropě je používán a požíván zhruba od 14. století. Maminky vám možná říkaly, že je zdravý hlavně pro svůj vysoký obsah železa. Později se ale tvrdilo, že tento rozšířený omyl snad vznikl na základě nějakého odborného článku, kde někdo špatně napsal desetinnou čárku. I tak je ale špenát superpotravinou. Pepek námořník by si to přeci nevymyslel!

Foto: Profimedia.cz

Špenát - malý zelený zázrak, i když se Pepek zmýlil.

Článek

Přes některé své nedostatky v obsahu železa je špenát velmi dobrým zdrojem vitamínu A a luteinu, v obou případech látek majících blahodárný vliv na naše zrakové orgány. Domácí lékaři předepisovali špenát také na vysoký krevní tlak, zácpu, anémii.

A teď pozor: špenát obsahuje značné množství fytohormonů povzbudivě působících na vývoj kosterního svalstva člověka. Horší zpráva je, že bychom museli zkonzumovat kolem jednoho kilogramu tohoto zeleného štěstí, abychom docílili nějakého markantnějšího růstu. Zdá se tedy, že Pepek námořník musel ke svému špenátu v konzervě přisypávat ještě přinejmenším nějaké ty steroidy.

I tak se ale špenát postará o zdraví naší pleti a kostí. Nejnovější výzkumy také potvrdily, že špenát zdárně působí proti rakovině. Obsahuje širokou paletu dalších vitamínů a minerálů, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty. Tento bohatý koktejl pomáhá regenerovat poškozené tkáně a redukovat záněty v těle. Je známým odkyselovačem, na naše vnitřní prostředí má alkalizující účinky.

Konzumovat se dá špenát nasyrovo, dušený, pečený, osmahnutý, zkrátka na všechny způsoby, jaké si jen dokážete vymyslet. Půl kila zmrazeného špenátu vyjde v samoobsluze tak na 25 korun. Pokud chcete napodobit Pepka, připravte si kolem 50 korun na jednu konzervu.

Reklama

Související témata:
Špenát