Hlavní obsah

TEST: Boty Puma Ignite Dual ‒ běžecký Dr. Jekyll & Mr. Hyde

René KujanSport.cz

Výrobce s dravou kočkovitou šelmou ve znaku a s tváří trojnásobně trojnásobného zlatého sprintera z Ria Usaina Bolta v popředí přichází do běžeckého sektoru s novou obuví, v níž se má střetávat nebývalé pohodlí a překvapivá energetičnost. Jak se výrobci podařil namíchat tento protichůdný mix? Vyzkoušeli jsme za vás.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Puma Ignite Dual: Seznamte se!

Článek
Fotogalerie

Nejsem sice žádný designový specialista nebo studovaný estét, ale mně se Dualy líbí už od pohledu. Jsou takové hravé, a přitom dravé. Zajímavě řešený svršek s výrazně síťovanou růžovou špičkou by sice nemusel slibovat úplně to pravé pro pořádné chlapáky, na druhou stranu hezky kontrastuje se zadní polovinou boty, která je laděná do šeda a má spoustu ostrých hran. Takový Dr. Jekyll a Mr. Hyde už od pohledu. Ten největší rozpor se má ale skrývat až v podešvi.

Puma slibuje na jedné straně pohodlí a měkkost, na druhé straně stabilitu a vysokou energetickou návratnost. Za sebe musím říci, že se vcelku zadařilo. Přední polovina boty (z bočního pohledu s růžovou mezipodešví) je měkká, značně flexibilní, velmi pohodlná na došlap. Přední části nohy je ponechána velká svoboda pohybu a pohodlí důchodcovských bačkor. Zadní část (opatřená černou podešví) je znatelně tužší, zároveň ale dosti pružná, což potěší zvláště dopadače na patu. Nás předoodražeče krásně ohebná přední část podešve určitě neurazí, i když puritánští přívrženci minimalismu by určitě namítali, že vrstva mezipodešve je příliš silná (20 mm). A celkový drop kolem 10 milimetrů už je také spíše pro maximalisty.

Už pouhý pohled na krásně segmentovanou podrážku dává tušit, že boty jsou zcela určitě vhodné hlavně na zpevněné povrchy. Na nezpevněných se v záhybech mohou zachytávat kamínky a podobně. Pata a špička je vybavena odolnější podešví z černé gumy. Největší opotřebení ve střední části pod příčnou klenbou napovídá, že i tady by trochu té černé neškodilo.

Špička je vyladěna z několika vrstev síťoviny, přičemž největší oka tvoří zajímavou strukturu svrchní vrstvy. Výsledek je krásně prodyšný, velmi přizpůsobivý a netradiční řešení také oku lahodící. Zbytek horní části boty, pomineme-li pruh loga výrobce v bílé, je v převažující šedé. Opět síťovina, pod níž prosvítá svítivá růž. Šestice dírek na tkanice je zasazena v tmavě šedém, tužším, zubatém poli. Pata je výrazným protikladem k přizpůsobivé špičce ‒ je tužší, podepřena navíc výrazným zubovitým exoskeletem.

PLUSY
výrazný, neotřelý design
pohodlí dobře skloubené s nízkou energetickou ztrátou
za šera výrazně reflexní
pohodlné provedení
MÍNUSY
větší opotřebení střední části měkkého segmentu podrážky
CENA
pod 2700 korun

Na první pohled to zní neuvěřitelně, ale bota je opravdu výrazně reflexní. Poznáte to ale až za šera či ve tmě. Kontury šedé síťoviny jsou zespoda podkresleny bohatými reflexními prvky. V patní části vás dokonce překvapí puma ve skoku. Designově opravdu velmi povedené.

Polstrování v okolí kotníků a achilovek je už zase ve znamení pohodlí a měkkosti. Jazyk je také z jemných, bohatě polstrovaných materiálů. Je sice řešen standardně ‒ přišitý pouze dole, na tkanicích zavěšen pomocí jednoho očka ‒ žádnými výraznějšími posuny do stran ale nepříjemně nepřekvapí.

Přes sto naběhaných kilometrů dalo vyniknout především pohodlí. Ani má poněkud širší přední část chodidla netrpěla. Ignite Dual je přesně ten typ bot, v nichž uběhnete dvacet třicet kilometrů a klidně si je necháte na noze i po doběhu. Esteticky jsou značně na výši, možná by mě v nich pustili i do Národního divadla. Uspokojí hlavně ty, kterým nevadí větší drop a zesílená mezipodešev. Skvělé jsou na kratší i delší výběhy v pomalém až středním rychlostním pásmu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
•Puma Ignite Dual červené

Reklama

Související témata: