Hlavní obsah

Když musíte přivézt zlato z olympiády, aby vaše vesnice měla elektřinu

Faith Kipyegonové z Keni se to podařilo. Vítězství na patnáctistovce přineslo její vesnici novou energii. Tu s těmi euforickými stavy i tu elektrickou. Po návratu domů už našla vísku pod proudem a mezi obyvateli to jiskřilo vděkem a obdivem.

Foto: Profimedia.cz

Vítězství je doma! A elektřina taky.

Článek

Když Faith Kipyegonová, dvaadvacetiletá keňská běžkyně nastupovala na start běhu na 1500 metrů v olympijském Riu de Janeiru, byla v ní jen malá dušička. Na čáře se totiž potkala s držitelkou světového rekordu Genzebe Dibabaovou. Trenér etiopské mistryně světa byl sice nedávno zatčen za přechovávání a distribuci nedovolených látek, nicméně to v tu chvíli nehrálo žádnou roli. Obecenstvo vítězství Kipyegonové nadchlo. Držitelku rekordu přesprintovala o více než vteřinu a půl.

Zasloužené zlato houpající se na jejím krku bylo jen jednou částí odměny za skvělý výkon. A když se z brazilské metropole navrátila do vesničky Ndabibit v oblasti Nakuru, čekaly tam na ni další dobré zprávy.

Podle deníku Nairobi News byla do vesnice zavedena elektřina právě díky vítězství Kipyegonové. Jelikož předtím obyvatelé vsi ani samotní rodiče atletky neměli přístup k elektrické energii, nemohli ani sledovat v televizi její zlaté olympijské tažení. Jak uvedly noviny, otec závodnice Samuel Kipyegon zažádal o elektřinu pro obyvatele vísky Ndabibit samotného prezidenta Keni Uhuru Keyattaa.

Faith Chepngetich Kipyegonová (22) Původně hrála fotbal, až její učitel tělocviku ji přiměl věnovat se běhání. To když ve škole při běhu na 1000 metrů všechny předběhla s náskokem dvaceti metrů. Atletice se začala věnovat ve 14 letech.

A jeho přání bylo vyslyšeno, 26. srpna byl i dům samotné zlaté běžkyně připojen k elektrické síti. Kromě vítání a děkování za novou civilizační vymoženost si tak obyvatelé mohli na svoji hrdinku také poprvé v životě pořádně posvítit.

Reklama

Související témata: