Hlavní obsah

Čáslavská byla "nevěstou Mexika", ztrácíme velkou přítelkyni, říká velvyslanec

Věra Čáslavská se podle mexického velvyslance Pabla Maceda stala díky své kráse, laskavosti a obrovskému talentu "nevěstou Mexika". Se zemí, kde v roce 1968 získala na olympijských hrách čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile, ji pojily nejen sportovní úspěchy, ale také velká láska, kterou Mexiku projevovala po celý svůj život, řekl dnes Macedo ČTK. Slavná gymnastka zemřela v úterý ve věku 74 let.

Foto: Alexandr Hampl, ČTK

Věra Čáslavská na snímku z roku 1964.

Článek

"Jménem velvyslanectví Mexika bych s hlubokým zármutkem rád vyjádřil upřímnou soustrast rodině Věry Čáslavské, vládě České republiky a českému lidu nad úmrtím této mimořádné gymnastky," uvedl Macedo. Doplnil, že s jejím odchodem Česká republika ztrácí sportovní legendu a statečnou ženu, která podpořila změny ve své zemi. "A Mexiko ztrácí velkou přítelkyni," dodal.

Čáslavská se v Mexiku vdala. Svatba s mílařem Josefem Odložilem 26. října 1968 vyvolala šílenství tisíců nadšených Mexičanů, miliony diváků ji sledovaly v přímém televizním přenosu. Noviny psaly o účasti padesáti až sto tisíc lidí.

Na olympiádě v Mexiku 1968 byla Čáslavská hrdinkou. Hry se konaly krátce po srpnové okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, pár dnů před zahájením her nechala mexická vláda na Tlatelolku rozstřílet studentskou demonstraci. Čáslavská, která podepsala Dva tisíce slov, považovala okupaci za národní potupu.

Krátce po triumfálním návratu do Československa Čáslavskou čekaly výslechy Státní bezpečnosti, a když i přes nátlak odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov, upadla v nemilost. Šťastnou náhodou se na pozvání mexického prezidenta ještě po 11 letech do Mexika vrátila a dva roky zde úspěšně působila jako trenérka.

Reklama

Související témata: