Hlavní obsah

Ultra-extrémní šílenec jde na věc. Bude mu přát štěstí?

Lhasa

Někdy během tohoto měsíce udělá ultraběžec Kilian Jornet nejšílenější věc svého života. Pokusí se zdolat Mount Everest v časovém rekordu a navíc za podmínek, které ještě nikdo před ním nevyzkoušel. Nejvyšší hora naší planety a jeden z nejlepších horských a terénních běžců všech dob se utkají v souboji na život a na smrt.

Foto: facebook K. Jornet

Kilian Jornet a hory. Dva pojmy, které k sobě patří.

Článek

Španělský drobný vytrvalec se chystá narychlo navštívit zónu smrti, nadmořské výšky nad 8000 metrů. Atlet na internetu pravidelně zveřejňuje svá běžecká videa a ve sérii Summits of my life zdolává nejvyšší vrcholy nejrůznějších pohoří. Mont Blanc, Matterhorn/Cervino, Denali nebo Aconcagua, to jsou jeho úspěchy, z nichž chce extrémista nyní udělat pouhou dětskou hru ve srovnání s aktuálním rychlovýstupem, lépe řečeno rychlovýběhem.

Na co běžně horolezci potřebují minimálně čtyři postupové tábory, množství lan, skob a dalších speciálních pomůcek, na co se dlouho připravují a vyrážejí s kyslíkovými přístroji a zástupy šerpů, do toho se osmadvacetiletý Španěl vrhne po hlavě a s minimem materiálu. Má výhodu, že se v horách narodil a žil. Celý svůj osobní i sportovní život horám věnoval, je v nich doma. Otevřou mu ale také Himaláje svou přátelskou náruč?

Španěl se chystá vystoupat na horu v jediném zátahu, bez velkých přestávek, bez přespávání v táborech. Aby minimalizoval hmotnost vybavení, které bude muset nést s sebou nahoru, odmítl doplňkový kyslík, ale i lana. Svou bezpečnost si chce zajistit jen dvěma cepíny a sedacím úvazkem s pár smyčkami tenkého lana. Teď už jen zbývá, aby příliš neprotestovalo počasí na posvátné hoře Sagarmatha.

Jornet bude vyrážet z tibetského kláštera Rongbuk a po zhruba 30 kilometrech se dostane do severního základního tábora ve výši 6 500 metrů nad mořem. Vystoupit chce pak extrémista severní cestou, která je méně frekventovaná. Po výstupu se plánuje vrátit do výchozího místa.

Myslíte si, že Jornet zvládne zdolat Everest v ultra-lehkém stylu?
Ano, je to borec, který má šanci na úspěch.
41,8 %
Nevím, je to velká otázka.
11,8 %
Ne, tak lacino mu to neprojde.
46,4 %
Celkem hlasovalo 1832 čtenářů.

Reklama