Hlavní obsah

Zlomená stehenní kost ho nezastavila. Běžel 35 maratónů se 42 kg vážící ledničkou na zádech

Londýn

Tony Phoenix-Morrison je zvláštní chlápek z Británie, který už pár let běhá s ledničkou na zádech. Na začátku bylo posezení v hospodě s fotbalovým trenérem soupeřů. Ten provokoval toho času neběžce Tonyho a vyzýval ho na souboj na půlmaratónské trati. „Tebe předběhnu třeba i s lednicí na zádech,“ ušklíbl se tenkrát. Dnes má s ledničkou už pěkných pár tisíc kilometrů za sebou. Teď ale přišla skutečně brutální výzva. „Doma to raději nenapodobujte,“ varuje excentrik.

Foto: facebook Tony The Fridge

Zkoušeli jste někdy zvednout ledničku ze země? A teď si ji dejte na záda a běžte maraton!

Článek

Zkoušeli jste někdy uběhnout půlmaratón? 21,1 kilometrů? Nemá ani moc smysl se ptát, zda také s ledničkou o 42 kilogramech na zádech. Nevadí. A teď si představte, že to 100 dnů po sobě máte zopakovat. I s tou ledničkou. Šílené, viďte? A Tony to dal. 2110 kilometrů za 14 týdnů a kousek. Posledního rána si trať naposledy zopakoval se všemi startujícími největšího půlmaratónu světa – Great North Run.

Tony nejprve připouští, že tato jeho výzva je „pěkně hloupá", ale hned v zápětí dodává: „Prvních padesát dnů to bylo skutečně děsivé. Ale pak jsem začal cítit, jak moje nohy sílí a má vytrvalost roste." Great North Run byl založen roku 1981 mezi městy Newcastle upon Tyne a South Shields. Už tehdy se na jeho start dostavilo pěkných 12 000 lidí. Dnes je číslo na 54 000 a jen dva závody v Británii přilákají více účastníků. Jedním z nich je maratón v Londýně patřící mezi šest nejvýznamnějších maratónů světa.

Stý den při oficiálních závodech se Tony pro mnohé stává bohem. Během závodu si plácnul high-five s přibližně 12 000 lidmi. Každý ho chce vidět a sáhnout si na něj. Jinak lze totiž jen těžko uvěřit, že takový člověk opravdu existuje. Šílený Tony Lednička má už za sebou nonstop 12hodinový běh na páse, non stop 24hodinový běh, 40 maratónů za 40 dní. Vše se svou nerozlučnou kamarádkou lednicí. Tenkrát si pátý den zlomil nohu. Dalších 35 maratónů tak absolvoval se zlomeninou stehenní kostí.

Tony je velmi zarputilý a houževnatý člověk. Když mu bylo dvanáct let, zemřel jeho otec při autonehodě. Mnoho lidí z jeho okruhu zasáhla rakovina. Běžec s ledničkou stále utíká před svými démony. Už ale vidí světlo na konci tunelu. Lednici plánuje pohřbít v jezeře. Ještě předtím s ní ale přeběhne celé Spojené státy americké, z New Yorku do Kalifornie. „Pak půjdu k jezeru Zaca, nasednu i s ní do pramice, dovesluju doprostřed jezera a tam tu potvoru pošlu ke dnu. A pak se vrátím domů..." říká extrémista s plamínky v očích.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články