Hlavní obsah

Zkracování trasy se tentokrát nevyplatilo. Vosy převzaly úlohu trestajících rozhodčích

Nepříjemné překvapení zažili účastníci minimaratónu v německém Kasselu. Nepěkné zakončení měl závod pro čtyři desítky dětí. Napadly je totiž rozzuřené vosy, některé z dětí dokonce vícekrát. Německému listu HNA to sdělil vedoucí zdravotní služby dr. Knappe. Příčinou byla zřejmě snaha některých z dětí zkrátit si vytýčenou trasu.

Foto: Profimedia.cz

Podvádějící závodníky ztrestaly brutálně vosy.

Článek

Malí závodníci se v parku pokusili nalézt zkratku oficiální trasy a nedaleko oranžerie proběhli křovím, kde měly naneštěstí hnízdo ne zrovna přátelsky naladěné vosy. Lékařskou pomoc pak muselo vyhledat 39 dětí. Mnoho z nich bylo ošetřeno nedaleko cíle na kraji městského stadiónu. Jeden chlapec byl ale pobodán do takové míry, že musel být převezen do nemocnice.

„Mnoho dětí bylo hmyzem bodnuto pouze jednou, takže jsme je jen krátce ošetřili a mohly zase jít. Pár dětí utrpělo mnohačetné pobodání. Jednoho chlapce s minimálně osmi žihadly jsme museli sanitkou nechat převézt do nemocnice, kde strávil noc na lůžku jednotky intenzivní péče. Nyní se mu daří znatelně lépe a mohl být přeřazen na běžné oddělení," komentoval situaci vedoucí zasahující lékař. Chlapec utrpěl anafylaktický šok a jeho krevní oběh se zhroutil. Spouštěčem reakce byl právě vosí jed. Většina z dětí ale ihned po ošetření pokračovala v závodě a již šťastně jej dokončila.

Vosí jed obsahuje enzymy, které mají neurotoxické účinky (poškozují nervové tkáně), a polypeptidy devastující stěny krevních kapilár. Průvodním jevem bodnutí mohou být v závislosti na dávce jedu silné bolesti a otoky. Hmyz využívá svého jedu při uchvácení kořisti, popřípadě ke své obraně. Na rozdíl od včely může vosa své žihadlo použít  opakovaně.

Reklama