Hlavní obsah

Trénuje podél hřbitova. Stařík v požehnaném věku chce další rekord

Toronto

Ed Whitlock je vitální kanadský kmet narozený v Londýně. Má stále se rozrůstající sbírku atletických rekordů a asi nejznámější je tím, že je už mnoho let jediným člověkem světa, kterému se podařilo zaběhnout maratón pod tři hodiny ve věku vyšším než 70 let. Letos Ed oslavil již své 85. narozeniny a na Toronto Waterfront Marathon by si rád doběhl pro další titul, další rekord. Podaří se?

Foto: facebook Fans of Ed Whitlock

Ed Whitlock - trénink v dobré společnosti.

Článek

Na stejné trati v Torontu nastavil několik rekordů také nejstarší maratónec světa, stopětiletý Fauja Singh. Whitlock si letos nejprve pohrával s myšlenkou, že v Torontu poběží jen poloviční trať. Trénink mu ale vycházel tak dobře, že se na 16. října nakonec rozhodl pro plnohodnotný maratón.

Sám to vysvětluje vcelku prozaicky: „Konečně se mi podařilo absolvovat první tříhodinový trénink po třech letech. Předtím mě brzdily různé zdravotní komplikace." Sám sebe už označuje za vyžilého středotraťaře, takže maratónce z něj prý udělal především věk. Jak sdělil kanadskému magazínu Canadian Running, nejvíce se mu osvědčilo běhat tříhodinové tréninky den za dnem.

Nyní trénuje kolem hřbitova. „Pokud trénujete někde na cestách, silnicích, potkáte řidiče velmi ohleduplné, ale také velmi agresivní. Raději běhám dokolečka podél hřbitova," sdělil magazínu. Z úst vitálního starce nezní takové sdělení ani trochu morbidně. Je to vlastně pohodář. Jeho úkolem je jednoduše odběhnout tříhodinový trénink. Nepočítá si ani kola, ani nesleduje čas jednotlivých kol. Zkrátka si jen užívá běh. Ještě stále je přesvědčený o tom, že je dostatečně rychlý (a jeho rekordy mu dávají za pravdu), má prý ale nedostatky ve výdrži, takže trénuje především vytrvalost. Nevystavuje se žádným tlakům, prostě „se jen tak šourá kolem". Na závodech to ale umí rozbalit a setřít mnohé ambiciózní běžce o mnoho desítek let mladší.

Ed Whitlock (85) zaběhl svůj nejrychlejší „kmetovský" maratón ve věku 73 let za 2:54:48.

Ve svém požehnaném věku má teď za cíl stlačit maratónský čas pod čtyři hodiny. „Zda se to povede nebo zda je to vůbec realistické přání, zjistím v polovině trasy," říká běžec s moudrým úsměvem.

Co plánujete na důchod vy?
Běhat či se jinak hýbat jako Ed Whitlock.
75,3 %
Užívat si výhod inkontinenčních plen v domově důchodců.
9,3 %
Čichat ke květinám odspodu.
15,4 %
Celkem hlasovalo 227 čtenářů.

Reklama