Hlavní obsah

Úžasný výkon! Šikanovaný gay dal neuvěřitelných 401 maratónů za 401 dní

Ben Smith, dříve na škole velmi šikanovaný a uzavřený chlapec, nyní posunul hranice lidského chápání možných sportovních výkonů na zcela novou úroveň. Aby upozornil na problémy sexuálních menšin a šikany, běžel 401 maratónů po celé Británii. Pro dvě charitativní organizace tak získal nemalé částky.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Smith ve středu dokončil svůj 401. maratón za 401 dní po sobě jdoucích. Jako malý chlapec se stal ve škole na dlouhá léta obětí šikany kvůli své opačné sexuální orientaci. Celá situace vyvrcholila jeho nervovým zhroucením v osmnácti letech. Ben se pokusil ukončit svůj život. „Nemluvil jsem o svých problémech, stejně jako to nedělá mnoho šikanovaných dětí. Trvalo mi dlouhý čas, než jsem se s tím vším vyrovnal. Teď jsem na konci cesty. Běh mi byl prostředkem k vyjádření sebe samého, k vyjádření něčeho, čeho bych dříve nebyl schopen. Běh mi dává pocit svobody," vyznal se atlet novinářům.

Během své dlouhé cesty navštívil Smith více než stovku škol, na nichž měl přednášky, a vybral více než čtvrt miliónu liber (zhruba 7,7 miliónu korun) pro dvě charitativní organizace pracující s oběťmi šikany Stonewall a Kidscape. Smith svůj epický běh odstartoval a dokončil ve svém domovském městě Bristolu, kde poslední cílovou čáru proťal obklopen školními dětmi, které jej doprovázely poslední část jeho dlouhé cesty.

„Bylo to jako na horské dráze. A abych byl upřímný, nemám teď ani pocit, že by se mé nohy vůbec dotkly země," zářil rekordman. Nicméně nějaké problémy se po cestě přeci jen vyskytly. Během náročného řetězce maratónů se u něho vyvinula pupeční kýla, s níž musel být lékařsky ošetřen. Ta jej vyřadila na deset dnů z provozu. Smith se ale nevzdal. Znovu naskočil na běžeckou rutinu a desetidenní ztrátu doháněl navýšenou kilometráží po obnoveném startu.

Po cestě se k běžci přidalo celkem 9000 lidí. Zdolal necelých 17 000 kilometrů, tedy v průměru každý den 42,195 kilometru. Nyní bude mít dle svých slov konečně čas na reflexi a utříbení myšlenek na to, co se vlastně každý z těch čtyř stovek dnů odehrálo.

Reklama