Hlavní obsah

TEST: Blikačka Fenix HL05 – vyběhněte do tmy s ultra šikovnou věcičkou

René KujanSport.cz

Blíží se nám zima, slunečního svitu neustále ubývá, na horách už dokonce napadl první sníh. Člověk dnes za tmy nejenom odchází na lože, ale už i vstává. Ranní i večerní tréninky tak dostávají stále temnější stíny a je nanejvýš doporučeníhodné zapracovat na své pasivní bezpečnosti. Základní pravidlo ptáka besipáka zní: Vidět a být viděn. Otestovali jsme pro vás jednu mimořádnou blikačku. Je vážně ultra?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Fenix HL05: Velikostní porovnání s krabičkou sirek.

Článek
Fotogalerie

HL05 není svými rozměry nijak velká. Půdorysně jen o malinko přečnívá českou padesátikorunu. Nápis na krabičce hlásá ultra-light, ultra-portable (ultra-lehká, ultra-přenosná). A hned vedle se skví obrys běžícího panáčka. Je jasné, že výrobek je určen speciálně pro naše oblíbené pohybové aktivity.

Hned s tou ultra-lehkostí a přenosností lze více než souhlasit. Samotné propracované světélko má bez baterií (2x knoflíkový článek CR2032) jen 13 gramů. A to rozhodně není všechno, čím se nás výrobce u tohoto modelu snaží oslnit. Blikačka je totiž velmi multifunkční. K dispozici je čtveřice diod – dvě červené, dvě bílé. U blikačky se myslí na zadní kolečka. Lze ji totiž použít také jako nouzovou čelovku.

V nabídce jsou čtyři režimy svícení: vyšší intenzita bílého světla (8 lumenů s výdrží 50 hodin), nižší intenzita bílého světla (3 lumeny, 90 hodin výdrž), stálé červené světlo (0,2 lumenů, 75 hodin) a červené blikající světlo (0,2 lumenů, výdrž 280 hodin!). Pokud tedy blikačku použijeme k jejímu prapůvodnímu účelu, červenému blikání, vydrží s ní poměrně zdatný běžec trénovat celý rok (2800 kilometrů), pokud by trénoval zásadně za tmy. V reálném světě tak můžeme oprávněně očekávat, že blikačka bude fungovat mnoho let, než si skromně řekne o nové baterie. Navíc viditelnost červeného světla je 400 metrů, to už je dostatečná vzdálenost na to, aby bezpečně přibrzdil i ten největší spěchátor za vámi. A nebojte, i když třeba blikačku v letních měsících na dlouho odložíte, nic se jí nestane. Výrobce garantuje až tři roky výdrže ve stand-by režimu!

Tělo baterky je vyrobeno z odolného plastu lehce kouřově průsvitné barvy. Reflektor má silikonový potah zarámovaný barevným plastem. Stejně jako jsme zvyklí i u jiných svítidel značky Fenix, i tady má odolnost velkou prioritu. Nárazuvzdornost pro pád z jednoho metru na jakýkoli podklad (na beton, dlažbu... zkoušeli jsme), dva metry na ponor do vody. Operovat se svítidlem můžete v teplotách od -30° do +60° C. To všechno jsou parametry odolnosti možná vyšší než u lecjakého běžce.

PLUSY
malé rozměry i hmotnost
velká odolnost proti pádu i vodě
energetická nenáročnost
velká míra univerzálnosti použití
slouží i jako nouzová čelovka
záruka 5 let
MÍNUSY
možná jen skutečnost, že baterka si nepamatuje naposledy zvolený režim (z bezpečnostních důvodů vždy zapíná do silnějšího bílého světla)
CENA
méně než 400 korun

Přítomnost bílých diod dává tušit, že blikačku lze nouzově použít také jako čelovku, a to plnohodnotnou. I u takhle malé věcičky se výrobci podařilo vymyslet výklopnou konstrukci. Její akční úhel je plných 180° rozdělených do sedmi poloh. K blikačce se standardně dodávají dvě kvalitní baterie, gumový pásek se stahováním, pytlíček na přepravu i jeden náhradní těsnící O-kroužek. Zakončení gumové čelenky je zároveň důmyslným šroubováčkem na otevření bateriového krytu.

Blikačku můžeme pomocí gumového pásku umístit v podstatě kamkoli je třeba. Její použití je velmi variabilní. Na ruku, na nohu, na hlavu, na součásti naší výstroje... To ovšem není všechno. Tělo blikačky na sobě ze zadní strany nese kvalitně zpracovaný klip z nerezového drátku. Klip za standardní situace sedí na gumové čelence. Pokud ale připevňujeme blikačku třeba na batoh, pásek není potřeba. Odepneme jej (tím dále snížíme i tak nízkou hmotnost) a blikačku upevníme za samotný klip. Je velice pevný a odolný. I díky důmyslně zoubkovanému protikusu klipu udrží světlo kdekoli. Na ledvince, na batohu, na okraji kalhot, na kšiltovce, dokonce i na spodním okraji šortek či rukávu trika. Vaší vynalézavosti se meze nekladou.

Blikačka je dostupná ve třech barevných kombinacích: červené, zelené a modré. Bílé a červené LED mají garantovanou životnost 50 000 hodin, o konstantní jas se stará elektronika. Pohodlný spínač osvětlení je umístěn uprostřed reflektoru. Cena je necelých čtyři sta korun.

Tento test jsme připravili ve spolupráci s obchodem Kronium.cz.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
•Fenix HL05

Reklama