Hlavní obsah

Brno - Liberec 5:1Kometa deklasovala mistrovský Liberec a opět vede extraligu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Zaťovič 1 : 0
15. Štencel 2 : 0
23. Nečas 3 : 0
39. Zaťovič 4 : 0
56. Zaťovič 5 : 0
60. Ordoš 5 : 1
Záznam online reportáže

Hokejisté Komety Brno porazili v nedělním 11. kole extraligy mistrovský Liberec jednoznačně 5:1 a dostali se do čela tabulky o bod před Třinec. Hattrickem se podílel na vítězství útočník Martin Zaťovič. Bílí Tygři si připsali čtvrtou porážku z posledních pěti utkání.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brankář Liberce Ján Lašák inkasuje gól v utkání na ledě Brna.

Článek
Fotogalerie

Liberec ale vstoupil do utkání s velkým odhodláním. Kometa byla prvních pět minut pod tlakem a především gólman Vejmelka měl co dělat, aby uhájil čisté konto. Na Lašáka prakticky nic nešlo, poprvé zahrozil Zaťovič, ale minul bránu. Naopak Stránský bránu trefil, puk orazítkoval tyč a rozhodčí se pro jistotu jeli poradit s videorozhodčím, gól však nepadl.

Ačkoliv měli hosté převahu, udělali ve středním pásmu chybu a v šesté minutě inkasovali. Na modré čáře se rozjel Zaťovič a střelou do pravé horního rohu poslal Kometu do vedení. Od té doby udávali tempo pro změnu domácí hokejisté. Šance si vytvářeli v přesilovkách, ale také při hře pět na pět. V 16. minutě našel Erat parádní přihrávkou mezi kruhy Štencla, jehož šikovná teč znamenala již dvoubrankové vedení modrobílých.

Do druhé části nasadil Liberec do brány Willa, který nahradil Lašáka. Sotva se liberecká dvojka usadila v brankovišti, lovila puk ze své sítě. V přesilovce přihrál Kvapil na volného Nečase a sedmnáctiletý talent uklidil kotouč do hostující branky.

Trenérský štáb Komety zařadil do sestavy i sedmnáctiletého Matěje Nováka, pro kterého to byl vůbec první start v extralize. Zařadil se po bok Vincoura a Hrušky. A právě tato lajna si vytvořila solidní šanci. Vincour protlačil kotouč na Nováka, jehož střela minula jen kousek Vejmelkovu bránu.

Liberecký útok sice měl střeleckou převahu, ale na výtečného Vejmelku stále nemohl vyzrát. Kometa byla produktivnější a využila každou větší šanci. Ve druhé dvacetiminutovce měl asi největší šanci hostů Krenželok, ale jeho najetí zpoza brány zastavil Vejmelka. Na opačné straně ujela v oslabení dvojice Dočekal - Trška, který v klíčový moment promáchl a netrefil odkrytou bránu.

Poklidný duel vyhrotilo v 38. minutě dohrání souboje v podání libereckého Jelínka na Nečase. Pomstít jej šel Erat a poté se strhla bitka mezi několika hráči. Erat si to v boxerském ringu rozdal s Jelínkem, Káňa s Lakatošem a Malec s vyhlášeným bitkařem Vlachem.

Resultovala z toho přesilovka Bílých Tygrů, která ovšem neměla dlouhého trvání. Pykat šel Krenželok, hrálo se ve čtyřech a více prostoru na ledě využili domácí. Trška našel na pravém kruhu Zaťoviče a ten vstřelil svou druhou branku v utkání.

Do závěrečného dějství vstoupili aktivně hosté a chtěli s výsledkem něco udělat. Střeleckých pokusů stále přibývalo, ale Vejmelku dlouho nedokázali překonat. Prosadila se naopak znovu Kometa. Kováčik po návratu z trestné ještě svůj nájezd neproměnil. Pak ale Zaťovič ujel po levé straně a přesnou ranou nad Willovo rameno dovršil hattrick. Vejmelka přišel o nulu 17 vteřin před koncem. Ordoš vystřelil z těžkého úhlu a puk propadl do brněnské brány.

HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Zaťovič (Haščák), 15. Štencel (M. Erat, Nečas), 23. Nečas (M. Kvapil), 39. Zaťovič (Trška), 56. Zaťovič (V. Němec, Gulaši) - 60. Ordoš (Vantuch). Rozhodčí: Hradil, Souček - Gerát, Hynek. Vyloučení: 10:8, navíc J. Káňa II, Malec - J. Vlach, Lakatoš oba 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7543.
Kometa Brno: Vejmelka - Štencel, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Trška, L. Zábranský ml. - M. Kvapil, Nečas, M. Erat - Zaťovič, V. Němec, Haščák - J. Káňa, L. Čermák, Dočekal - Vincour, J. Hruška, H. Zohorna - M. Novák. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Pešout a Haken.
Liberec: Lašák (21. Will) - Ševc, Šimek, Derner, Vitásek, Pyrochta, Mojžíš - Lakatoš, P. Jelínek, L. Krenželok - Svačina, Bulíř, Radivojevič - Bartovič, Bližňák, D. Špaček - J. Stránský, Vantuch, Ordoš - J. Vlach. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Reklama

Související témata: