Hlavní obsah

V Jablonci je po další porážce revoluce. Končí trenér Frťala i s Horníkem

Jablonec

U fotbalistů Jablonce po porážce 1:2 v dnešním utkání 10. ligového kola s Brnem skončil trenér Zdenko Frťala. Vedení klubu po sérii špatných výsledků odvolalo i sportovního ředitele Ivana Horníka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdenko Frťala už není trenérem Jablonce.

Článek

Šestačtyřicetiletý Frťala nevydržel na lavičce Jablonce ani rok. Severočeský tým převzal loni v prosinci po Jaroslavu Šilhavém, opouští ho na jedenáctém místě neúplné tabulky. "Osobně mě mrzí, že jsem nenaplnil představy vedení klubu. Nastalo to, co má svou logiku," řekl Frťala na tiskové konferenci po utkání.

"Musíme jen přát Jablonci, aby se zvedl a předváděl to, proč se řadí pořád ještě mezi týmy, které jsou v českém fotbale pro lidi zajímavé, atraktivní. Věřím, že tohle bude ten impulz, který změní myšlení některých hráčů," dodal.

Zatímco Frťalův konec nebyl po porážce s Brnem překvapením, Horníkův odchod se tolik nečekal. Pětašedesátiletý kontroverzní funkcionář, který byl hlavní postavou někdejší korupční aféry a kvůli trestu pak nemohl dlouho působit ve fotbale, opouští Jablonec stejně jako Frťala už po deseti měsících.

Klub sáhl ke změnám po sérii devíti soutěžních utkání bez vítězství včetně úterního vypadnutí v domácím poháru na půdě třetiligového Králova Dvora. Sezónu sice Jablonec začal dvěma výhrami nad Karvinou a Hradcem Králové, ale od té doby se herně i výsledkově trápí. Naposledy zvítězil 10. srpna v domácím poháru 4:1 v Domažlicích.

Tým dočasně povede kouč dorostu

"Byly zápasy, kdy hráči určitě měli předvést víc, protože kvality na to jsou. Tohle fotbal prostě přináší. Není to procházka růžovým sadem. Problémy byly, jsou a budou a je na každém jedinci, jak se k tomu postaví. Je to výsledek nejen hráčů, ale i nás realizačního týmu," uvedl Frťala.

Nespokojenost se situací v klubu při zápase s Brnem dali najevo fanoušci, kteří protestovali proti vedení. "Někteří hráči si v průběhu mého působení stěžovali na psychická tlak. Já se jim snažil říct, že vůbec netuší, co je psychický tlak, když vidíme, čeho jsou schopni fanoušci v jiných zemích. Tohle je logická nespokojenost. Kdo není schopen hrát pod tlakem, nemá šanci se v profesionálním sportu uplatnit," řekl kouč.

Do poslední chvíle prý cítil podporu šéfa klubu Miroslava Pelty. "Vážím si toho. Říkal, abych neměl myšlenky na ukončení angažmá. To člověka povzbudí. Důvody, proč se podle mě nedařilo, jsem panu Peltovi osobně prezentoval. Věřím, že určité věci si uvědomí hlavně hráči," dodal Frťala.

Mužstvo podle tiskového mluvčího Štěpána Hanuše dočasně převezme kouč dorostu Klucký a vedení bude v nejbližších dnech či týdnech řešit složení nového realizačního týmu. Média spekulují, že Frťalovým nástupcem by se mohl stát například bývalý plzeňský kouč Karel Krejčí.

Reklama

Související témata: