Hlavní obsah

Slovenská euforie v NHL a česká hořkost v jednom historickém balení

Praha

Dlouho nečekal a mohl se radovat. Marián Hossa vstřelil 500. gól v NHL! Slovenská euforie a česká hořká příchuť v jednom. Právě branka slovenského útočníka na 4:0 totiž vyhnala v úterním duelu gólmana Michala Neuvirtha z branky, Chicago nakonec slavilo po divoké přestřelce výhru 7:4 nad Philadelphií. Přesilová hra, rána bekhendem a bylo hotovo. Hossa se stal 44. hráčem nejslavnější hokejové ligy, který dosáhl na tento milník.

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Slovenský křídelník Marián Hossa s cennou relikvií.

Článek

Krátký a výživný moment v jednom utkání, za kterým stojí stovky zápasů a tisíce tréninků. Klíčový okamžik se odehrál ve druhé třetině. První hvězda zápasu byla jasná. „Abych řekl pravdu, je to skvělý pocit. Velký ohlas fanoušků, moje kariéra je opravdu rychlá, 500 gólů. Jsem rád, že jsem součástí tohoto týmu, děkuju všem spoluhráčům, se kterými jsem kdy hrál," pronesl Hossa, který právě s Chicagem slavil třikrát triumf ve Stanley Cupu.

Spoluhráči gratulovali, diváci stáli a tleskali. Když hlasatel vyřkl jeho jméno, Hossa vyjel na led, pozvedl hokejku, obkroužil kolečko a vrátil se ke střídačce, kde mu spoluhráči dávali znát uznání boucháním hokejkou o mantinel. Diváci měli telefony v permanenci, fotili a natáčeli. Hossa pak jen několik sekund stál s výrazem, jako když se mu v hlavě přetáčí jeden velký hokejový film. Mezitím se objevil v hale nápis, který Slovákovi gratuloval. Pár sekund, které patřily jen jemu, za chvíli se kolos s názvem NHL zase rozjel. Přijdou další překonané mety.

„Byl to vzrušující moment, když puk byl za brankovou čárou, byl jsem opravdu šťastný, křičel jsem jako malé dítě. Marián vstřelil 500 gólů, je to pro něho velký milník, jsem za něho šťastný," řekl jeho spoluhráč Arťom Anisimov, který si v zápase připsal čtyři kanadské body.

Hossa je mezi aktivními hráči s nejvíce brankami v NHL na čtvrtém místě. Třetí je Alexandr Ovečkin (526), před ním Jarome Iginla (612). V čele je Jaromír Jágr (749). „Rozhodně jsem nechtěl dát tento gól do prázdné branky, jsem rád, že se to stalo v průběhu hry. Je to krásný pocit," dodal Hossa.

Osmnáct ročníků NHL. Gól s pořadovým číslem 499 si připsal 29. března 2016. Ten jubilejní 18. října. „Nesnažím se na to moc myslet, ale pokud se to stane, možná si jednoho dne pro sebe budu říkat - jsem ve společnosti velkých hráčů, kteří toho dosáhli," řekl před sezónou Slovák. Teď už tam je.

Reklama

Související témata: