Hlavní obsah

Dostala rakovinu, ale přesvědčila ho, ať jde hrát. Brankář Ottawy vychytal nulu a na konci ho přemohly slzy

Edmonton/Praha

Minulý týden vychytal čisté konto proti Vancouveru, pak se hokejový gólman Ottawy Craig Anderson dozvěděl zdrcující zprávu. Jeho ženě Nicholle lékaři diagnostikovali rakovinu. Pětatřicetiletý Američan proto opustil tým a vydal se za svou rodinou na Floridu. Už v sobotu byl ale zpátky mezi spoluhráči a o den později ve zřejmě emotivně nejnáročnějším utkání své kariéry udržel nulu na ledě Edmontonu.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Gólman Ottawy Craig Anderson zasahuje během utkání v Edmontonu.

Článek

Senátorům se v pátečním utkání v Calgary zranil brankář Andrew Hammond a vedení týmu rázem řešilo, koho postavit mezi tři tyče v Edmontonu. Problém za ně rozsekla Andersonova žena, jejíž léčba zákeřné choroby je teprve na začátku. Svému manželovi doporučila, ať se vrátí k mužstvu, které ho teď potřebuje.

Pro Andersona bylo pochopitelně nesmírně složité vytěsnit na chvíli rodinné trable z hlavy a soustředit se jen na hokej. Přesto to zvládl a utkání odchytal ve velkém stylu. Pokryl všech 37 střel Oilers a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

„Přišel na led a vedl nás jako lídr. Moc nemluvil, ale odvedl svou tradiční práci, jako to dokážou jen velcí tahouni. Přestože si zachoval silnou tvář, v jeho očích byla vidět obrovská bolest," vyprávěl kapitán Ottawy Erik Karlsson po zápase v Edmontonu,

Když se pak po skončení duelu vrátil na led, aby jako první hvězda zápasu zamával fanouškům, jak je to v NHL obvyklé, dostalo se Andersonovi, pod jehož maskou se objevily slzy, od příznivců domácího Edmontonu ovací ve stoje. A tleskal mu i jeho protějšek Cam Talbot.

„Hokejová komunita je velká a ti kluci (hráči Ottawy) se kvůli Craigovi semknuli. Byl to emotivní zápas, ani si nedokážu představit, co se mu muselo honit hlavou. Nevím, jestli bych byl já schopný nastoupit," uvedl Talbot.

Reakci hráčů i fanoušků Oilers ocenil i kouč Ottawy Guy Boucher. „Moc si vážím, že ukázali tolik respektu a podpory. Hokej milujeme, je to skvělá hra, ale jsou věci, které jsou důležitější," ví Boucher.

„Před zápasem jsme všichni chtěli vyhrát kvůli němu a udělat pro to maximum. Prochází si teď těžkým obdobím a zaslouží velký respekt, jak to hlavně ve své hlavě zvládnul. Naše myšlenky a modlitby směřují k jeho rodině," prohlásil útočník Ottawy Mike Hoffman.

„Samozřejmě tady je velký černý mrak, ale nechceme se toho tématu příliš dotýkat. Je na Craigovi, jestli o tom chce mluvit, nebo ne," uvědomuje si Karlsson.

Reklama

Související témata: