Hlavní obsah

Ligové milníky: Kuka rozhodl nejinfarktovější souboj o titul, slavit mohl Liberec

Slovan tentokrát Ďolíček nedobyl, o víkendu podlehl Bohemians 1:2. Jinak však má vršovický stadión v historii libereckého klubu navždy čestné místo. Právě tady získal Liberec svůj první titul. Právě nejinfarktovějšímu souboji o mistra z jara 2002 je věnován další díl historických milníků fotbalové ePojisteni.cz ligy.

Zpátky v čase - Infarktový závěr boje o titulVideo: epojisteni.cz liga

 
Článek

Zápletka jak podle filmového scénáře. Před závěrečným kolem v květnu 2002 se o titul na dálku přetahují Liberec a Žižkov. Severočechům stačí k jistotě jakákoliv výhra v Ďolíčku. Jenže už jim docházejí síly a prohrávají 1:2.

Viktoria ještě pět minut před koncem drží v souběžně hraném duelu na Slavii remízu, což jí stačí. Pak se ale trefuje Pavel Kuka a žižkovské naděje umírají... V infarktové koncovce se tak poprvé v historii stává mistrem Slovan Liberec.

„Oba zápasy spolu souvisely, a jak se blížil konec, mužstvo se stávalo neukočírovatelným. Ono to platí obecně. Já vždycky říkával, že se nám blíží závěrečný chaos. A v tomhle zápase to platilo tuplem," vzpomíná trenér Ladislav Škorpil.

A také si vybavuje, jak po titulovém zápase poskytl svůj nejkratší živý televizní rozhovor. „Reportér Železný tehdy ještě dělal sport a chytil mě ve stavu vyčerpání z toho chaosu. Řekl mi: Vy snad z toho ani nemáte radost. Já na to: Ta otázka je blbost, že jo? On řekl: Je. A tím rozhovor skončil..."

Vypukly oslavy, díky Kukově pomoci se Liberec vysněného titulu přece jen dočkal.

Reklama

Související témata: