Hlavní obsah

TEST: Buďte jako blesk s běžeckou vestou Nike Aeroloft Flash

René KujanSport.cz

Až zjistíte, z čeho je tato vesta vyrobena, určitě se zmůžete jen na zvolání: Cože?! No ano, je opravdu z prachového husího peří! A to zdaleka není jediná vychytávka, kterou vás tento kousek pro fajnšmekry překvapí. „Flash“ v názvu totiž znamená, že jako blesk nejen poběžíte, ale budete také tak zářit. Přesně tuhle vestu vám letos přinese Ježíšek, pokud jste byli celý rok hodní, pomáhali jste pocestným a nad nikoho se nepovyšovali.

Foto: nike.com

Vesta Nike Aeroloft Flash: Prachové husí peří, lesk jako blesk.

Článek
Fotogalerie

Vesta má na hrudi a v horních dvou třetinách zad klasické tunýlky naplněné termoizolačním materiálem. Úplně stejné znáte u péřových bund. Tady ovšem nejsou tak napěchované. Náplň vesty je uzpůsobena tomu, že má při chladných výbězích dobře hřát, zároveň ale ne přehřívat. Výrobce tak musel zohlednit specifika aktivního pohybu při nízkých teplotách. Tomu také odpovídá zpracování jednotlivých tunýlků. Jejich oddělení už nezajišťují klasické šité švy, ale švy svařované nejmodernějšími technologiemi. Tyto spoje jsou širší a uprostřed každého najdete laserem řezané, pravidelně se střídající menší a větší ventilační otvory. Na zádech prostupují přímo skrz textilii vesty, na hrudi jsou však ve dvou vrstvách, které na sebe navazují jako cihly - tam, kde má svrchní vrstva izolační náplň, má spodní vrstva ventilační otvory a obráceně. Ačkoli tak plocha hrudníku odvětrává, zároveň vám vestu neprofoukne vítr. Malá drobnost s velkými účinky.

Nahoře je vesta zakončena malým stojáčkem, což může na první pohled dávat důvod k lítosti, že nemá pořádný rolákový límec. Nicméně i to je dobře propočítané ‒ v okamžiku, kdy se běžec zahřeje, pocit chladu na krku pomine, a on si může vychutnávat příjemný dotek malého pružného límečku, který nikde neškrtí, nesvírá, nedře. Vesta má také pružné boční panely, takže nemusíte mít nejmenší strach, že by vás při běhu omezovala v pohybu. Naopak. Její zadní díl je prodloužený, takže vám z ní ani při velmi dynamickém běhu nepolezou záda.

Vesta se zapíná na zip se dvěma protiběžnými jezdci, lze tak rozepnout i pouze odspodu, když například v horách nebo kopcích potřebujete prodloužit krok a zároveň nechcete, aby se vám oděv shrnoval. Jen mě ze začátku vždycky trochu překvapilo, že mám jezdce na druhé straně, než bych je čekal (a opravdu šlo o pánskou variantu). Jde ale jen o zvyk, výrobce tak má osazeny všechny zipy u pánských modelů. Potěší vodoodpudiváúprava svršku, která vám dá v relativním suchu prožít i nějakou tu lehčí přepršku.

PLUSY
vysoký tepelný komfort při minimální váze
excelentní viditelnost
sbalitelnost do malé kapsičky
dobré odvětrávání
vodoodpudivá úprava
promyšlené boční kapsy
MÍNUSY
mírně náročnější údržba (kvůli prachovému peří)
CENA
5190 korun

Určitě oceníte dvojici kapes na zip. Každá z nich v sobě ukrývá malé tajemství. Jedna obsahuje všitý pružný pásek na ruku a má oboustranný zip. Takže vestu stačí zrubu nacpat do této kapsy, zapnout ji ‒ a máte lehoučké, praktické balení teplého oblečení na cesty. Ve druhé kapse najdete ještě malou vnitřní kapsičku na přehrávač MP3 nebo třeba klíč od domu.

V horních dvou třetinách vesty zpředu i zezadu je natištěno obrovské množství reflexních segmentů. Pokud na vás něco ve tmě posvítí, budete určitě vidět i z mezinárodní orbitální stanice. Je to zkrátka lesk jako blesk. Různě široké čárky zároveň tvoří velice zajímavý designový prvek, který i za běžného denního světla zajímavě opalizuje. Stejný motiv využívá Nike i u dalších oděvů letošní zimní kolekce. V zadní části zad je přídavný velký reflexní pruh.

TIP: Vestu je možné prát v pračce. Až tak budete činit, vložte k ní (kromě vhodného prostředku) také tenisový míček. Peří zůstane načechrané a nebude se tolik lepit k sobě.

Marně přemýšlím, co je na této vestě vlastně nejlepší. Prachový husí brk? Oslňující odrazkovina? Možnost sbalit ji do malé kapsičky a navléknout si ji na ruku? Nemůžu se rozhodnout, z jakého přesného důvodu se člověk do této hřejivé přítelkyně zamiluje. Ale vězte, že z běžeckého rendez-vous s ní se vám nebude chtít odejít. Ani odběhnout.

Reklama