Hlavní obsah

Česko - Rusko 0:3Čeští hokejisté Karjalu nevyhráli, vymazali je Rusové

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Tkačov 0 : 1
38. Gusev 0 : 2
50. Bereglazov 0 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hořká tečka, nepovedené tři ročníky Karjaly jsou přesto zapomenuty. Česká hokejová reprezentace neovládla první podnik Euro Hockey Tour v sezóně 2016/2017. Padla v rozhodující bitvě. Po výhrách nad Švédskem a Finskem tým vedený trenérem Josefem Jandačem prohrál s Ruskem 0:3, když inkasoval při vlastní početní výhodě i v přesilovce soupeře. Po tomto výsledku patří českému mužstvu druhá příčka, Rusové jsou první. V předchozích třech ročnících skončilo národní mužstvo poslední.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Ruský útočník Vjačeslav Leščenko (27) ztroskotal v nájezdu na Dominiku Furchovi (38). Situaci dojíždí Roman Horák (51).

Článek
Fotogalerie

Boj o první místo, ale zájem tomu nenasvědčoval. Hartwall Arena odhalila hodně volných sedaček. Zápas v Helsinkách mezi Českem a Ruskem domácí fanoušky nezajímal, ale národní tým se soustředil na sebe, za sebou měl dva povedené zápasy.

Šance, zvládnutá hra v oslabení a jeden výtečný zákrok gólmana Dominika Furcha. Přesto za prvních deset minut nepadl gól ani na jedné straně. Nakonec gólová nula svítila po zahajovací třetině u obou týmů.

Na začátku druhé dvacetiminutovky se museli Rusové bránit, Češi měli šanci v první přesilové hře, ale vše dopadlo úplně jinak. Chyba v útočném pásmu a na Furcha šli dva hráči. V 26. minutě vstřelil první gól zápasu Tkačjov, Jandačův tým pykal v početní výhodě jako v sobotu proti Finsku.

Čeští střelci proti Rusku selhali

V předchozích dvou utkáních na turnaji vstřelil národní tým 11 gólů, ale proti Rusům se nemohl prosadit. Naopak to bylo opět Rusko, když dokázalo využít hru pěti proti čtyřem. Perfektní souhru necelé dvě minuty před druhou přestávkou zakončil Gusev a Rusové byli o dva góly blíže k vítězství na turnaji.

Vše mohlo ještě změnit dvacet minut třetí části. „Nedaří se nám natrénované situace, musíme to tam nějak procpat. Chce to více důrazu, budeme makat," řekl pro Českou televizi v přestávkovém rozhovoru útočník Marek Kvapil.

Rychlost a důraz, dva aspekty, kde měli Rusové navrch. Český výběr zvýšil aktivitu, ale branku, kterou hájil Sorokin, nedokázal výrazněji ohrozit. Byl to naopak soupeř, který jedenáct minut před koncem třetiny zvýšil na 3:0. Bereglazov pojistil vedení a mladý ruský výběr nedával soupeři šanci. Tento stav platil až do závěrečné sirény.

Hokejový turnaj Karjala, součást Euro Hockey Tour:
Česko - Rusko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 26. Tkačov (Sannikov), 38. Gusev (Prochorkin, Antipin), 50. Bereglazov (Gusev). Rozhodčí: Salonen, Kaukokari - Nieminen, Heinonen (všichni Fin.). Vyloučení: 4:3, navíc J. Jeřábek (ČR) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2656.
Česko: Furch - J. Jeřábek, Polášek, Šimek, T. Pavelka, Rutta, Dietz, M. Doudera - Radil, Horák, D. Kubalík - Kämpf, Filippi, Kvapil - P. Holík, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka, Bulíř, Lenc - od 25. navíc Jarůšek. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Rusko: Sorokin - Ožiganov, Antipin, Zub, Mironov, Ljubuškin, Rafikov, Bereglazov - Barabanov, Prochorkin, Gusev - Ničuškin, Světlakov, Golyšev - Sannikov, Tkačov, Šumakov - Korškov, Kraskovskij, Leščenko - Okulov. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin a Vladimir Jurzinov.
Podrobnosti k utkání Finsko - Švédsko zde.

Reklama