Hlavní obsah

Sociální sítě zlepšují fyzickou kondici!

Philadelphia

Také si myslíte, že vaši podřízení či svěřenci tráví příliš mnoho času na sociálních sítích? Možná jen pracují na své fyzické kondici více než ostatní! Ukazuje se totiž, že tyto sítě mohou mít na naši kondici velmi výrazný pozitivní vliv. Dokonce větší než některé zažitější, tradičnější postupy. Chtěli byste také zlepšit fyzičku? Založit si profil je prvním krokem.

Foto: Profimedia.cz

Sociální sítě, pokud je správně používáte, vás mohou vynést až do nebes.

Článek

Vědci z University of Pennsylvania přišli se zajímavým zjištěním: facebook, twitter, instagram a další mohou být velmi silným motivačním nástrojem, pokud jde o zlepšování fyzické kondice. Kdo to se svým zdravím myslí opravdu vážně, měl by se svými virtuálně přítomnými kamarády vstoupit do nějaké online soutěže.

Odborníci zkoumali chování 800 studentů absolvujících dvanáctitýdenní tréninkový program. Probandi byli motivováni také cenami pro účastníky s nejvíce absolvovanými tréninky. Studenty experti rozdělili do čtyř skupin: první skupina trénovala zcela individuálně, druhá trénovala v týmu a členové se měli vzájemně podporovat, třetí založila týmovou soutěž pomocí sociálních médií a čtvrtá skupina byla kontrolní, ta nesměla používat žádná sociální média.

Jaké byly výsledky? Ohromující! Účast na trénincích u týmu ze sociálních médií byla o 90 % vyšší než u skupiny kontrolní. Naproti tomu tým druhé skupiny měl horší statistiky návštěvnosti tréninků než kontrolní skupina. A vědci hned nabídli psychologické vysvětlení. Fanoušci a podporovatelé z „živého" světa totiž mohou paradoxně vyvolávat negativní reakce, protože se často soustředí na ty méně aktivní a mohou tak spustit negativní spirálu demotivace. Autoři studie tvrdí, že naproti tomu soutěžní skupiny na sítích jsou postaveny na činnosti nejaktivnějších členů a že tyto skupiny dokáží motivovat, pomáhat také dalším jednotlivcům, členům skupiny zvyšovat jejich vlastní výkonnost.

Upozorňují ale také na fakt, že i sociální média lze používat nesprávně a že i ona mohou v určitých případech vyvolávat nežádoucí reakce. Pokud ale najdeme správnou cestu, nic prý nestojí v cestě ani tomu, abychom sítě využívali například i při odvykání kouření nebo při hubnutí. „Je velmi těžké měnit své životní návyky, pokud ale využijeme ty správné sociální nástroje, můžeme dosáhnout velmi významných pokroků, a to za relativně nízkých nákladů," uzavírají autoři studie.

Reklama