Hlavní obsah

RECENZE: Pat Butcher: Quicksilver ‒ The Mercurial Emil Zátopek

Praha

Když Pat Butcher navštívil Prahu, navíc u příležitosti vydání své nové knihy, neodolal jsem a na jeho přednášku dorazil. I když přiznávám, že největší motivací nebylo vidět známého britského sportovního žurnalistu s 35letou praxí, autora známé knihy o rivalitě dvou Pánů Běžců Ovetta a Coeho The Perfect Distance, ale spíš fakt, že Butcherova nová kniha je věnována Emilu Zátopkovi. Sám autor jí hodně věří, vydal ji totiž vlastním nákladem.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Emil Zátopek nás dokázal vždy oslnit. A jeho stín tentokráte dopadl až na britské ostrovy.

Článek
Fotogalerie

Pat Butcher byl svého času lokálním šampiónem a medailistou. Osmistovku a patnáctistovku prý zvládl rychleji než sám Zátopek, ale už na třech tisících metrech ztrácel. Zátopka ale přeci jen později dohnal. Ale to už se zápisníkem a diktafonem v ruce. A do bytu Zátopkových se pak později, po Emilově smrti, znovu vracel. Navštívil i další místa spojená s naším běžeckým velikánem, a tak můžeme věřit, že tato monografie z pera zahraničního autora může ostatní podobná díla v mnohém převyšovat.

Ačkoli Butcher považuje Emila Zátopka za největšího běžce všech dob, přeci jen nikde nesklouzává k jednostrannému vynášení atleta do nebe. Poměrně tvrdě jej hned v úvodu líčí jako svého času naivku a nástroj komunistického režimu. Snaží se ale přistupovat k matérii maximálně nezaujatě a pojmout Zátopkovu osobnost a jeho vývoj v celé šíři.

Jak těžkého úkolu se autor rozhodl zhostit, pochopíme záhy. Po mnoha desítkách let není jednoduché dopátrat se jednoznačné pravdy ani třeba o jinak „notoricky známých" tréninkových metodách Emila. Výpovědi očitých svědků se často neshodují s tím, co prý kdysi kdesi sám Zátopek řekl, či co by mohla ještě potvrdit jeho žena Dana. To nic nemění na tom, že Emil svého času inspiroval enormní množství lidí včetně samotného autora knihy nebo známého českého moderátora, komentátora a žurnalistu Štěpána Škorpila.

Vznik knihy komplikovaly i složité vztahy samotných Čechů ke svému světovému hrdinovi. Zatímco Butcher česky nevládl, Zátopek mluvil minimálně šesti světovými jazyky. V pátrání po pravdě o českém atletovi byl ale Butcher často odkázán na překlady českých textů studenty či pomoc pracovníků v médiích. Někteří se s ním odmítli setkat, když zjistili, že jde o Zátopka, jiní jej rovnou ignorovali. Pátrání po pravdě o Zátopkovi nebylo a není snadné. Možná jde v případě Quicksilveru daleko nejvíc o opravdový detektivní příběh.

Kniha má 210 stran, bsahuje i čtyři listy černobílých fotografií. Ve Velké Británii stojí 14,99 libry.

Kniha zatím vychází v originále, v anglickém jazyce. A už z profesního profilu autora můžeme dedukovat, že jeho angličtina je na vysoké úrovni. I tak si myslím, že pokročilejší studenti tohoto jazyka se do čtení knihy mohou směle pustit, a i když jim nějaké to slovíčko nebude zcela jasné, celkový proud děje knihy je zanedlouho vtáhne do děje. Podle zatím neověřených informací se můžeme v budoucnosti těšit také na český překlad. Knihu Quicksilver lze zakoupit na www.globerunner.org.

Kniha je v úvodu věnována Zaneovi Bransonovi, již zesnulému manažerovi elitních běžců, který působil také v České republice. Myslím ale, že nebudu daleko od pravdy, když budu tvrdit, že je stejně tak věnována i všem ostatním, kdo dokáží pochopit a v mnohém ocenit životní peripetie bezesporu jednoho z největších Čechoslováků v naší historii.

Četli jste knihu Quicksilver? Jak se vám líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
57,9 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
10,5 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
5,3 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
10,5 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
15,8 %
Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Reklama