Hlavní obsah

Novopečený otec Koudelka sní o medaili. Co přináší sezóna skokanů?

Veronika KramlováSport.czPrávo

Natěšený vstupuje do své jedenácté sezóny skokan na lyžích Roman Koudelka. V létě se stal tatínkem, vyměnil téměř všechno vybavení a věří, že jeho šťastné číslo jedenáct mu konečně přinese úspěch na velkých akcích.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Skokan na lyžích Roman Koudelka na tiskové konferenci.

Článek

Ve čtvrtek 24. listopadu ve finském Kuusamu vkročí sedmadvacetiletý Roman Koudelka do své jedenácté sezóny ve Světovém poháru. Ačkoliv se zezačátku přípravy trápil, nyní si aktuální formu pochvaluje. „Už se moc těším, z přípravy mám velmi dobrý pocit,“ těšilo na tiskové konferenci skokana. „Jedenáctka je moje šťastné číslo, tak snad mi přinese nějaký úspěch,“ zasnil se s tím, že před pár měsíci však byl v úplně jiném rozpoložení.

První polovina přípravy totiž vůbec neprobíhala podle jeho představ a on sám z toho byl dost rozladěný. Zkoušení různých délek lyží, nových bot, kombinézy, nic se neosvědčovalo. A k tomu všemu přišel pád z malého můstku v Liberci... „Naštěstí se mi nic nestalo, v hlavě jsem to ale měl. Určitě mi pomohlo, že jsem pak nějakou dobu neskákal,“ přiznal. Měsíc a půl se věnoval hlavně kondici a s manželkou očekával narození potomka. „S trenérem Richardem Schallertem jsme se domluvili, že zůstanu doma, než se miminko narodí. Náš malý Karel si dal načas,“ zavzpomínal na šťastnou událost Koudelka.

A vše se začalo v dobré obracet i v tréninku. Roman dojížděl do Rakouska na individuální přípravu. Našel lyže, které mu sedly a pořídil si i dvoje skokanské boty. „Nakonec mám ty nejdelší lyže, co mohu ke své výšce mít. Samozřejmě mám připraveny i jedny kratší, kdyby byl někde silný protivítr,“ vyprávěl. „Poprvé mám i dvoje boty, jedny na trénink a druhé na závod, aby se tolik neprošoupaly,“ pochvaloval si, že i to mu přidává na spokojenosti.

Z mistrovství světa chce medaili

Velkou radost mu v posledních týdnech udělalo také vítězství na letním českém šampionátu a soustředění v Oberstdorfu a Lillehammeru. „Dlouho jsem skákal sám a neměl porovnání s ostatními, jak na tom jsem. V Oberstdorfu, kde jsme skákali v ledové stopě, trénovali i Slovinci. A musím říci, že ve srovnání s nimi jsem na tom nebyl vůbec špatně. Udělal jsem velký pokrok. Držím krok se špičkou, a to rozhodně potěší. Předtím jsem byl nervózní, to mě hodně sráželo. Teď už mám zase obrovskou chuť do závodění,“ líčil s tím, že k dobrému pocitu mu přispěl i trénink na sněhu v norském Lillehammeru.

A že z českého skokana sálá skvělá nálada, bylo vidět, i když vyslovil své největší přání. „Každý sportovec sní o medaili. Skoky na lyžích jsou však zrádné, kdyby se to ale povedlo, budu opravdu vděčný.  A naději vidím i v týmové soutěži. Tomáš Vančura udělal za rok ohromný posun, takže když nám to všem sedne, šance tu je,“ uzavřel Roman Koudelka. Mistrovství světa se uskuteční na přelomu února a března ve finském Lahti.

Program sezóny ve skocích na lyžích
SP
Ruka – HS 142: 25. a 26. 11. jednotlivci.
Klingenthal (Něm.) – HS 140: 3. a 4. 12. jednotlivci.
Lillehammer (Nor.) – HS 138: 10. a 11. 12. jednotlivci.
Engelberg (Švýc.) – HS 137: 17. a 18. 12. jednotlivci.
Turné 4 můstků: Oberstdorf (Něm.) – HS 137: 30. 12. Ga-Pa (Něm.) – 1. 1. Innsbruck (Rak.) – HS 130: 4. 1. Bischofshofen (Rak.) – HS 140: 6. 1.
Wisla (Pol.) – HS 134: 14. a 15. 1. jednotlivci.
Zakopane – HS 134: 21. 1. družstva, 22. 1. jednotlivci.
Willingen (Něm.) – HS 145: 28. 1. družstva, 19. 1. jednotlivci.
Oberstdorf – HS 225: 4. a 5. 2. jednotlivci.
Sapporo (Jap.) – HS 134: 11. a 12. 2. jednotlivci.
Pchjong -čchang (Kor.) – HS 140: 15. a 16. 2. jednotlivci.
Mistrovství světa
Lahti – HS 100: 24. 2. jednotlivci, HS 130: 2. 3. jednotlivci, 4. 3. družstva.
SP
Oslo – HS 134: 11. 3. družstva, 12. 3. jednotlivci.
Lillehammer – HS 138: 14. 3. jednotlivci.
Trondheim – HS 138: 16. 3. družstva.
Vikersund (vš. Nor.) – HS 225: 18. 3. družstva, 19. 3. jednotlivci.
Planica (Slovin.) – HS 225: 24. 3. jednotlivci, 25. 3. družstva, 26. 3. jednotlivci.
Program SP běžců na lyžích
Program SP v severské kombinaci

Reklama