Hlavní obsah

Sparta postupuje do jarní části z první pozice, Liberec drží naději. Plzeň končí

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Sparty Praha se podruhé v řadě probojovali do jarní fáze Evropské ligy. Pražané v předposledním kole základních skupin zvítězili na Letné nad anglickým Southamptonem 1:0 a ze skupiny K postoupí z prvního místa. Liberec zdolal před vlastními fanoušky Karabach jednoznačně 3:0 a o postup bude hrát v posledním zápase na hřišti PAOK Soluň. Viktoria Plzeň neuspěla na půdě AS Řím, prohrála 1:4 a jarních bojů se nedočká. Poslední zápas s Austrií bude pro ni prakticky jen formalitou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost fotbalistů Sparty po brance Costy (druhý zprava) do sítě Southamptonu.

Článek
Fotogalerie

Spartě stačilo k postupu do jarní fáze získat proti Southamptonu bod, aby se nemusela ohlížet na druhý výsledek skupiny. Nakonec bylo vše úplně jinak. Ještě více v pohodě. Holoubkovi svěřenci totiž vyhráli brankou z jedenácté minuty. Skvěle zahranou standardní situaci od Dočkala dokázal v gól přetavit obránce Costa.

Tým z Premier League se sice snažil vyrovnat, ale snaha to nebyla nijak drtící. A když už se do větší šance angličtí hráči propracovali, zasáhl koncentrovaný Koubek.

A Spartě hrálo vše do not. Dlouho to dokonce vypadalo, že by postoupila i v případě porážky, protože Beer Ševa hrála s Interem ve druhé půli 2:2. Jenže izraelský celek ve třetí minutě nastavení ještě jednou skóroval. To už ale Spartu zajímat nemusí. Po výhře nad Svatými má jistotu postupu. A to dokonce z první příčky.

Liberec bude hrát o postup v Řecku

Liberec po jednoznačné porážce od Jablonce potřeboval získat zpět ztracené sebevědomí. To se mu částečně podařilo už v 11. minutě. Ze strany nacentroval míč Bartošák a Vůch hlavou poslal Slovan do vedení. Severočeši působili jistě v obraně, ale i nadále hrozili před bránou Karabachu.

A ve druhé půli se dočkali dalších branek. Po parádní akci Ekpaie a jeho následném centru fauloval kapitán Medveděv Komličenka a sudí nařídil pokutový kop. Ten sám ruský útočník proměnil. Tentýž hráč se prosadil vzápětí do prázdné brány po asistenci Vůcha a o vítězi bylo rozhodnuto.

Slovan poprvé v soutěži zvítězil a zachoval si naději na postup do jarní části. K tomu ale potřebuje vítězství v posledním zápase na půdě Soluně a zároveň porážku Karabachu s vedoucí Fiorentinou.

Hrdina Džeko, drzoun Perotti

Výhra na hřišti aktuálně druhého týmu italské ligy AS Řím by bývala výrazně posílila také naděje Viktorie Plzeň. Ale vše bylo jinak.

Džeko opakovaně posílal domácí do vedení, Zeman dokázal odpovědět pouze na první trefu. Neskutečně drzý zásah pak přidal Perotti - parádičkou přes nohu. A Džeko stanovil konečné skóre.

Austria Vídeň v druhém utkání skupiny prohrála s Astrou Giurgiu 1:2. Západočeši tak budou v posledním kole hrát už jen o čest. Austria s Astrou budou na dálku bojovat o druhé postupové místo za AS.

Evropská fotbalová liga - 5. kolo základních skupin:
Skupina K:
Sparta - Southampton 1:0
Branka: 11. Costa.
Skupina J:
Liberec - Karabach 3:0
Branky: 11. Vůch, 57. z pen. a 63. Komličenko
Skupina E:
AS Řím - Plzeň 4:1
Branky: 11., 61. a 88. Džeko, 82. Perotti - 18. Zeman
Další čtvrteční zápasy

Reklama

Související témata: