Hlavní obsah

TEST: Zimní běžecké legíny Mizuno Breath Thermo Tights znásobí lidské teplo

René KujanSport.cz

Je nejvyšší čas vyměnit běžecké trenýrky nebo kraťasy za pořádné drtiče mrazu. Určitě nikdo neprohloupí, když sáhne po desítkami let prověřeném vybavení japonského výrobce Mizuno. Jeho jméno znamená v překladu „voda“. A i tyto propracované zimní elasťáky budou bezpochyby další vodou na váš běžecký mlýn.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Běžecké legíny Mizuno Breath Thermo Tights

Článek
Fotogalerie

V záplavě černých běžeckých kalhoty byste tyto mohli snadno přehlédnout. A to by byla škoda. Vzhledem patří Breath Thermo Tights spíše mezi konzervativní modely, nikoli však svým zpracováním nebo použitým materiálem. Výrobci si se zimními modely většinou nedávají tak záležet jako u lehkých letních kousků. Japonec by ale nebyl Japoncem, kdyby to platilo i u něj. Tady se nehraje na to, že v mrazech se leccos ztratí a běžci mají být rádi, že je jim teplo a na jistou pytlovitost kalhot se neberou ohledy.

Ne, ne, tyto elasťáky patří mezi ty nejpropracovanější na trhu. Výrobce nespoléhá pouze na elasticitu materiálu, který se přizpůsobí tělesným křivkám, ale s precizností sobě vlastní vypracoval elasťáky z celkem 18 panelů. Zadní část včetně velké kapsy je sestavena z pěti, přední hned ze 13. Samozřejmostí jsou ve všech částech ploché švy.

Klasicky zpracovaný pas je kromě větší kapsy na zip uprostřed zadní části vylepšen ještě o jednu malou vnitřní kapsičku s překrývajícími se okraji. Ta je nejvhodnější na drobnosti, které nechcete v žádném případě ztratit: klíč od domu nebo drobné na zakoupení teplého nápoje někde po cestě. Stahování v pase je řešeno jednak širokou všitou gumou, jednak velmi elastickou šňůrkou procházející tunýlkem. Na šňůrce je zajímavé hlavně to, že je sešitá do kruhu a vám tak nikde netrčí dva povlávající konce, ani nemusíte řešit případné škrábání jejich zakončení někde uvnitř elasťáků. Navíc neřešíte žádné kličky, mašličky, pokud nejste výrazně hubenější, než je obvod kalhot (v takovém případě jste možná při výběru velikosti sáhli vedle). Tkaničku tak stačí jen mírně zatáhnout, případně na ní udělat jednoduchý uzel a můžete vyrazit. Neotřelé, ale v zásadě velmi praktické řešení.

Černá textilie je po stranách stehen doplněna pruhy svítivě zelené barvy. Ty jsou společně s kolenními panely zespodu ještě zesílené/zateplené. Nohavice jsou zakončené dvaceticentimetrovými zipy, což velmi usnadňuje průstup nohy nohavicí nebo svlékání legín po tréninku. Spodní krycí léga má zakončení s přehnutím, takže zipy na okrajích nemohou škrábat či dřít běžce.

Logo výrobce ve svítivě zelené barvě umístěné vpředu na levé noze má reflexní úpravu. Odrazový materiál najdete také na okraji zipů nohavic a na pravém lýtku.

PLUSY
skvělý tepelný komfort
detailní zpracování s plochými švy/vysoké pohodlí
rozepínací nohavice
dvě kapsy
stahovací šňůrka bez konců
reflexní prvky
MÍNUSY
zadní kapsa by mohla být trochu větší
CENA
1690 korun

Materiál pochází z kolekce Breath Thermo, zateplených, avšak přesto dýchajících textilií. Zevnitř kalhot najdete na omak velice příjemný mikroflís. Dle výrobce jde o tkaninu generující teplo. Musím sebekriticky připustit, že jsem příbalové informace o exotermních reakcích potu v ní zachyceného nepochopil. Spokojil jsem se se zjištěním, že kalhoty nebudu muset zapálit, aby fungovaly. Je jasné, že v žádné zázračné látce nám nebude teplo samo od sebe, ale že se budeme muset hýbat, což je běžcům zpravidla přirozené.

Na základě naběhaných a částečně i odsezených kilometrů mohu říci, že se elasťáky povedly. Dobře odváděly svou práci jak na kratších tratích, kdy jsem se zahřál, zapotil a například po nástupu do vlaku s fyzickou aktivitou náhle přestal, tak na tratích dlouhých. Legíny zůstávaly příjemně suché, při zvýšené námaze vytvářely tepelný komfort a na druhou stranu nikdy nebyly nepříjemně teplé a já se v nich nepřehříval. I poté co jsem po únavných zhruba třiceti kilometrech zasedl v legínách k restauračnímu stolu, pocit sucha stále přetrvával. To se bohužel o mém svršku (neznámého výrobce, nikoli Mizuno) říci nedalo. Každá kapsa navíc potěší, jen mne trochu mrzelo, že do té venkovní se mi nevejde telefon.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Mizuno Breath Thermo Tights

Reklama