Hlavní obsah

Sparta - Southampton 1:0Afričan Costa ukřižoval Svaté a trefil Spartě postup i milióny

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Costa 1 : 0
Záznam online reportáže

dos, zpSport.cz

Ideální scénář se naplnil. Fotbalisté pražské Sparty mají již zápas před koncem skupiny K jistý postup do jarní části Evropské ligy. Díky trefě zimbabwského obránce Costy doma porazili Southampton 1:0 a v čele tabulky již nemohou být předstiženi. Letenští v dosavadním průběhu pohárů vydělali 108 miliónů korun a postupem si přijdou na dalších asi 21 miliónů. Vzhledem k rozsáhlé marodce a oslabenému kádru hotový zázrak...!

Foto: David W Cerny, Reuters

Sparťan Costa Nhamoinesu jásá, dal vedoucí gól proti Southamptonu.

Článek
Fotogalerie

Sparta slaví postup

Letenští nakonec jedenáct schopných členů áčka dohromady dali, Lafata s Holkem po nemoci v základu nechyběli. Situace na lavičce však zůstala setrvalá, spolu s náhradním brankářem Millerem na ni usedli už jen samí dorostenci.

Hned ve 3. minutě přečkali domácí první kritický moment. Long potvrdil pověst nejrychlejšího muže Premier League, zbavil se Mazucha a nachystal tutovku, kterou Clasie s Rodriguezem překombinovali a nedokázali zakončit.

Důležitý moment nechal Spartu žít a přiklonil první úder na její stranu. Kapitán Van Dijk si totiž vyšlápl na Juliše a nařízený přímý kop zužitkovali Pražané parádně. Dočkal vtipným signálem našel ve vápně neobsazeného Costu a africký obránce v 11. minutě pohotově překonal Forstera.

Svatí ovšem nepanikařili a v dalších minutách potvrzovali sílu svého širokého kádru. Nastěhovali se na polovinu Sparty a vytvořili si velký tlak. Koubka prověřil McQueen, nebezpečně hlavičkoval Long.

Sparta se probránila k přestávce a muselo jí být jasné, že takovou pasivitou by si ve druhé půli říkala o malér. Začala hrát odvážněji a Karavajev hned vyzkoušel Forstera. Na další Dočkal nadýchaný přímý kop sice Lafata nedosáhl, míč však dál plachtil k zadní tyči a gólman měl co dělat, aby ho vyrazil. Juliš pak nepovedeným centrem trefil břevno, další šance měli Mareček a Dočkal.

Ve chvíli, kdy se na světelné tabuli objevilo, že Beer Ševa srovnala stav zápasu s Interem, což Spartě ideálně vyhovovalo, se Svatí pustili do závěrečného náporu. Brzy však ochabli, venku znovu skórovat nedokázali. Pražané už si v postupové euforii výhru vzít nenechali.

Evropská liga - 5. kolo skupiny K:
Sparta Praha - Southampton 1:0 (1:0)
Branka: 11. Costa. Rozhodčí: Gil - Nevado, Yuste (všichni Šp.). ŽK: Holek (Sp.). Diváci: 17 429.
Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa - Juliš (90. Köstl), Mareček, Holek, Dočkal, Holzer (90. Dudl) - Lafata (88. Havelka). Trenér Holoubek.
Southampton: Forster - Martina, Jošida, Van Dijk, McQueen - Clasie (72. Austin), Höjbjerg (54. Romeu), Ward-Prowse - Rodriguez (55. Boufal), Long, Redmond. Trenér Puel.

Reklama

Související témata: