Hlavní obsah

AS Řím - Plzeň 4:1Postupové šance Viktorie zmrazil Džeko. Drzý kousek přidal Perotti

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Džeko 1 : 0
18. Zeman 1 : 1
61. Džeko 2 : 1
82. Perotti 3 : 1
88. Džeko 4 : 1
Záznam online reportáže

Karel Felt (Řím)Sport.czPrávo

Bosenský kanonýr Edin Džeko, který působil dva roky v Teplicích, ve čtvrtek večer na Stadio Olimpico třemi góly utlumil naději plzeňské Viktorie na postup ze skupiny E Evropské ligy. Ani případná výhra Západočechům nad Austrií Vídeň v posledním kole nebude stačit.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Edin Džeko z AS Řím se raduje z gólu proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Plzeň nastoupila bez zraněného kapitána Hubníka, na jeho místo ve stoperské dvojici se posunul Limberský a na levý okraj obrany Kovařík. Na lavičce zůstali Hořava i oba slovenští útočníci. Kouč domácích šetřil hvězdy Vermaelena, De Rossiho a Perottiho, Florenzi a Totti jsou na marodce. V příjemném, teplém večeru byl plný jen domácí kotel a úzký sektor pro hosty, kam se vtěsnalo na tři stovky fanoušků Viktorie, jinak zůstaly tribuny sedmdesáti tisícového Stadia Olimpika poloprázdné.

Rychlý úder domácích a Zemanova hlavička

Domácí zamkli hosty na jejich polovině. Matějů s Hejdou si předávali Džeka, takže Petržela hrál v podstatě pravého krajního obránce. Viktoriáni se ale dokázali vymanit z tlaku, jejich vysoké centry si ovšem Římané v pohodě pohlídali. Po deseti minutách udeřil bosenský legionář v římských službách. Džeko vyškolil Kovaříka a z úhlu levačkou zakroutil míč přesně ke vzdálenější tyči. Krátce na to jeho další pokus zlikvidoval Kozáčik. Další radost z gólu mu poté nedopřál ani při jeho doťuknutí dlouhé přihrávky.

Nedáš, dostaneš, platilo i v Římě. Při ojedinělém protiútoku zacentroval Kovařík z levé strany a nekrytý Zeman umístil hlavou míč k levé tyči Alissonovy branky. Hostů bylo najednou plné hřiště, ale k nebezpečnému zakončení se nedostali. Domácí vypadli z rytmu. Jejich pomalou a složitou kombinaci si český tým dokázal pohlídat. Plzeň se naopak snažila o kolmé přihrávky na rychlé krajní záložníky. Ta finální však chyběla.

Štěstí naopak stálo při Kozáčikovi, když Džeko po jedné z mála akcí domácích nedosáhl na vysoký centr. Nemohoucnost domácích měla několikrát odezvu v nespokojeném pískotu jejich kotle. Uklidnil ho až Palmieri, byť nepropálil plzeňskou hradbu těl před Kozáčikem. V samém závěru první půle, kdy už opět vládli na trávníku Římané, měl na kopačce další gól Džeko, ale z několika metrů přestřelil. Salah pak dokonce trefil tyč.

Bosňan rozhodl hlavou

Krátce po začátku druhé půle zazvonilo nad Kozáčikem břevno, které trefil z trestného kopu Paredes. Vzápětí přistál oblouček u kopaček Salaha, ale ten trefil jen Kozáčikovu nohu. Plzeňského gólmana neprostřelil ani z otočky. Plzeň znovu převzala iniciativu, ale nedokázala se prosadit po zemi ani vzduchem. Odpovědí byla rychlá akce domácích a standardní situace. Strootman z dobré pozice ale poslal centrovaný míč mimo tyče.

Římané znovu soupeře zatlačili k jeho šestnáctce a po hodně hry udeřil Džeko. Hejda jen přihlížel, jak si naskočil na Rüdigerův centr a jeho hlavička skončila opět u tyče. Viktoriáni se snažili znovu odpovědět, ale vyrovnat už nedokázali. Zkušenější Římané ve zbytku zápasu měli míč pod kontrolou a plzeňské pokusy o útok si pohlídali. Naopak stoprocentní šanci zahodil Salah. Střídající Perotti pak z úhlu drzým kopem přes nohu přeloboval Kozáčika a Džeko stanovil konečné skóre.

5. kolo fotbalové Evropské ligy - skupina E:
AS Řím - Viktoria Plzeň 4:1 (1:1)
Branky: 11., 61. a 88. Džeko, 82. Perotti - 18. Zeman. Rozhodčí: Stieler - Siebert, Ittrich (všichni Něm.). ŽK: Nainggolan - Matějů, Zeman, Petržela. Diváci: 13.789.
AS Řím: Alisson - Bruno Peres, Rüdiger, Fazio, Emerson - Paredes, Strootman (89. Gerson) - Salah (83. De Rossi), Nainggolan, Iturbe (63. Perotti) - Džeko. Trenér: Spalletti.
Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hejda, Limberský, Kovařík - Hromada, Hrošovský - Petržela, Kopic (63. Ďuriš), Zeman - Krmenčík (75. Bakoš). Trenér: Pivarník.

Reklama

Související témata: