Hlavní obsah

Smrt předchůdce zastavila. On dokončil

Vancouver

Indián Caribou Legs, o němž jste se na našich stránkách už jednou mohli dočíst, dorazil po půl roce dřiny do cíle své cesty. Přeběhl celou svou vlast Kanadu a překonal tak vlastně napříč celý kontinent. Každý den vybíhal na svou cestu a někdy uběhl i přes 80 kilometrů, aby splnil svůj sen a svoje poslání. Jeho běh byl věnován památce zavražděné sestry a stovek dalších životů rodného kraje, ale nejen jeho.

Foto: facebook Caribou Legs

Bradova cesta je u konce.

Článek

Příslušník jednoho z kanadských indiánských kmenů Caribou Legs, volně přeloženo Sobí noha, 20. listopadu úspěšně zakončil svůj projekt běhu přes celou Kanadu. Svým způsobem měl v úmyslu udělat něco velmi podobného jako Terry Fox na začátku 80. let. S jedním „drobným" rozdílem. Světově asi nejznámějšímu Kanaďanovi překazila jeho běh zákeřná smrt. V případě Sobí nohy stála smrt na začátku celého příběhu. Indián svůj projekt odstartoval poté, co jeho sestra Irene loňského léta zemřela v důsledku domácího násilí.

Caribou Legs, občanským jménem Brad Firth, je na zpáteční cestě autobusem do Vancouveru, kde nyní žije. Svou cestu využívá k odpočinku a hodnocení významu celého projektu. S upozorňováním na žhavá témata své komunity chce pokračovat i nadále. „Mám radost. Cítím se šťastný a spokojený, že se mi podařilo předat určité poselství," řekl po úspěšném dokončení projektu novinářům. „Snažím se zůstat pozitivní, duchovní a zároveň při zemi," doplnil vytrvalec.

Velmi si pochvaloval hlavně běh napříč východním pobřežím Kanady, kde se mu od lidí dostalo obrovské podpory a pohostinnosti. „Velké množství běžců mne přicházelo podpořit. Vypadalo to, jako by všichni na východě věděli, že jsem zrovna na jejich území," komentoval odhodlaný Indián.

Zatímco se cestou fyzické síly značně vyčerpávaly, to, co Sobí nohu skutečně drželo nad vodou, byla spíše psychická a emocionální síla. Ne všude byl přijímán s nadšením, jak lze očekávat u aktivistů upozorňujících na problémy své vlastní komunity, běžec ale zůstával pozitivní a vstřícný. „Když ráno vstanete pozitivně naladěni a bude to z vás vyzařovat, dříve, či později se vám to vrátí," je přesvědčený Caribou Legs.

Jeho letošní běh zaznamenávaly také filmové kamery. Po návratu domů jej tedy čeká další práce na dokumentu. Firth už má ale jasno, že u běhání dlouhodobě zůstane a plánuje další vytrvalecké martyrium na příští rok, kdy by se chtěl zaměřit na dětské oběti internátních škol, téma hýbající indiánskou komunitou dodnes.

Reklama

Související témata: