Hlavní obsah

TEST: Termotriko Icebreaker BodyfitZONE Winter LS HZ ‒ vaše porce vánočního beránka

René KujanSport.cz

V dnešním čase, nebo spíše nečase, je běžec vděčný za každý ten dlouhý rukáv, který umí hospodařit s vysportovaným potem a zahřát, když je to třeba. Zároveň by neměl moc vážit, neměl by omezovat v pohybu, a když bude vyžadovat jen sporadické praní, tím lépe. Jak se podařilo splnit tyto podmínky novému Icebreakeru?

Foto: archiv autora, Sport.cz

Termotriko Icebreaker BodyfitZONE Winter LS HZ: Kus berana je v každém z nás.

Článek
Fotogalerie

Ledoborecké triko novozélandského výrobce má mnohé parametry, které aktivní člověk dokáže ocenit. Na Novém Zélandu vsadili na ovce. Přírodní rouno pocházející z jejich kožichu má mnoho dobrých vlastností, které si v mnohém nezadají s nejmodernějšími syntetickými vlákny. Zatímco jedni sázejí na 100% vlnu, u Icebreakeru se snaží kombinovat maximum ovčí příze s doplňkem umělých vláken pro dosažení synergického efektu, kdy se oba materiály vhodně doplňují a vytvářejí ideální celek. V tomto zimním triku se snoubí 97-98 % ovčí vlny s lycrou a nylonem.

Zatímco vlna dodává triku výborné tepelněizolační vlastnosti, nezapáchavost a příjemný omak, umělá vlákna se postarají o tvarovou stálost a stabilitu tkaniny, jakož i o její vhodnou elasticitu. Na triku najdeme hned tři různé druhy textilie. Základ tvoří tmavě šedá, poněkud tlustší látka použitá zpředu na hrudi a na části raglánových rukávů. Pro lepší hospodaření s potem a termoregulaci jsou na zbytku rukávů a v dolní části zad použity panely s žebrováním. Nejprůstupnější, síťované zpracování látky nesou horní partie zad a podpaží. Obě posledně jmenovaná zpracování jsou světle modré barvy. Na trhu je ovšem triko ještě celé v šedé či černé barvě.

Pro snadnější svlékání a oblékání je triko vybaveno kvalitním polovičním zipem, který je v oblasti stojacího límečku zakončen příjemným přehybem, aby nedocházelo ke dření zipu na krku. Samozřejmostí je také spodní vyztužená léga chránící běžce před skřípnutím kůže a podobně do zipu.

TIP: Pokud se během tréninku nebo po tréninku na delší dobu zastavíte, takže triko bude značně zpocené, nepoddávejte se pokušení ho vysvléknout, pokud zanedlouho znovu vyrážíte do mrazu (a nemáte možnost se převléknout do suchého). Vlna má tu výhodu, že dokáže dobře izolovat, i když je sama mokrá. Ovšem když triko sundáte, vlhkost v něm rychle ztratí vaši tělesnou teplotu a po opětovném navléknutí bude nepříjemně studit.

Triko je určeno do nepříznivých teplotních podmínek. Jeho rukávy jsou proto prodloužené a na manžetách mají průstupový otvor pro palce. Běžec tak může své prokřehlé končetiny vsunout do trika podobně, jako je želva stahuje v případě ohrožení do krunýře. Po nasazení palců vzniká příjemná polorukavice chránící dlaně, což lze využít i při nošení samotných rukavic. Tepelný komfort se tak zvýší a navíc nehrozí vyhrnování rukávů ani při rychlém pohybu.

Osobně jsem velkým příznivcem přírodních materiálů. I v obyčejné bavlně jsem schopen v letních měsících běhat bez problémů i dlouhé vzdálenosti. Do zimních měsíců se ale bavlna pro svou velkou nasákavost nehodí. Ovčí vlna je skvělou alternativou, navíc dokáže snad nejlépe ze všech vzdorovat zápachu. Za to má u mě další velké plus ‒ nemusím tak často prát, a navíc snad ušetřím i kus zbytků přírody.

PLUSY
výborné tepelněizolační vlastnosti
vysoká odolnost proti zápachu
dobrý odvod potu
příjemný přírodní materiál
prodloužené rukávy s návleky přes palce
MÍNUSY
dostupné pouze v tmavých barvách
CENA
3199 korun

Triko jsem s úspěchem používal na delší i kratší výběhy. Někdy jako základní vrstvu (klidně na holé tělo) s doplňkem lehké větrovky nebo vesty, když bylo tepleji, také samostatně či s lehkým krátkým tričkem pod něj. Ani po dlouhé době jsem nepřišel na nic, co by se Icebreakeru dalo vytknout: (převážně) přírodní, dobře zpracovaný kousek.

Reklama