Hlavní obsah

TEST: Běžecká bunda Nike HyperShield Flash – jediným jejím omezením jste vy

René KujanSport.cz

Ještě než jsem tuhle bundu navlékl a vyběhl s ní do nepohody ven, podrobně jsem ji prozkoumal. Prošel všechny detaily, všechny švy, záhyby, zakončení zipů, upevnění gumiček, přelepení švů... v naději, že objevím alespoň nějakou malou nedokonalost, ujetý šev, opomenuté zpevnění nebo alespoň někde čouhající kus nitky z výroby. Nic, absolutně nic. Řeknu vám, že zpracování na takové úrovni jsem už dlouho neviděl. Ale pojďme se podívat, jak se v té věci vůbec běhá!

Foto: nike.com

Běžecká bunda Nike HyperShield Flash: Lesk jako blesk.

Článek
Fotogalerie

HyperShield je určena běžcům do náročných podmínek. Odolává větru, dešti, její membrána zároveň umožňuje odpařování potu směrem od těla. A co je na bundě asi úplně nejnápadnější, její rukávy, kapuce a ramena jsou poseta malými obdélníkovými odrazkami, které vynikají nejen ve tmě, ale i za slunečního světla o sobě dávají znát krásným opalizováním.

Kapuce je spíchnuta ze tří hlavních panelů, má malý kšilt s vnitřním lemováním a zezadu boční stahování na gumičku. Zároveň je připínací/odepínací k širšímu stojáčku bundy. Kapuci lze dobře přizpůsobit hlavě či její aktuální pokrývce. Připínací zip je na bundě umístěn mezi dvě vrstvy límce z příjemného materiálu, takže zip ani při nasazené, ani při odepnuté kapuci vůbec nepřichází do styku s krkem, kde by jinak mohl studit a páchat další neplechu.

TIP: Při praní obracejte bundu naruby, případně ji vložte do jemné prací síťky. Značně tak prodloužíte životnost reflexního potisku.

Některé švy jsou na bundě šité, některé lepené/svařované. To je i případ raglánových rukávů. Kromě toho, že jsou celé poseté malými odrazkami, stahovací manžety mají na suchý zip a zakončení v horní části prodloužené, takže lépe chrání hřbety rukou, jsou také odvětrávané. V podpaží najdeme zhruba pětadvaceticentimetrový kvalitní značkový zip. Ten je z vnitřní strany v polovině přemostěn kratší páskou udávající maximální možnost rozevření ventilačního otvoru.

Záda v úrovni lopatek nesou po celé své šíři čtyři další ventilační otvory seřazené do jedné linie s překryvem reflexního materiálu. Klasické logo na levé pleci je rovněž v reflexní úpravě. Na pravé části hrudníku najdeme menší kapsu na důležité nezbytnosti uzavíratelnou vodotěsným zipem s tzv. garáží. Hlavní zip je rovněž ve vodotěsné úpravě, navíc se dvěma protiběžnými jezdci, takže si bundu můžete na kousek otevřít i odspodu třeba v případě potřeby delšího kroku nebo stoupání do prudkého kopce. Jediné, co mne u této bundy vždy zmátlo, bylo opačná orientace zipu, než je v našich končinách zvykem. Ačkoli se jednalo o pánskou bundu, jezdce zůstávaly na pravé straně stejně jako spodní vypodložení zipu. Při zapínání to ještě šlo, při rozepínání jsem se ale občas přistihl, že se snažím vyprostit zip ze špatné strany jezdců. Nike má takto řešené všechny zipy u pánských bund a mně se nepodařilo zjistit proč. Ale možná mají jen v Americe jiné zvyky, podobně jako třeba v případě metrického systému.

PLUSY
vysoká viditelnost za tmy
vysoká odolnost vůči dešti a větru
odnímatelná kapuce se stahováním
odvětrávání rukávů a zad
prodloužené manžety rukávů
4 kapsy (3 s nepromokavými zipy)
stahování dolního okraje
dvojitý jezdec hlavního zipu s nepromokavou úpravou
MÍNUSY
opačná orientace zipu
CENA
10290 korun

Po obou bocích jsou velké kapsy rovněž uzavíratelné na kvalitní vodotěsný zip s garáží. Na levé z nich je navíc zevnitř síťovaná kapsička na přehrávač MP3 nebo podobně. Bunda má po obvodu stahování na gumičku a jednu skrytou svorku. Zadní díl je mírně prodloužený, aby měl běžec záda v teple.

U tohoto typu bund hodně závisí, jak se v nich budete hýbat. HyperShield je primárně určena pro sportovce, běžce, kteří si v ní užijí téměř jakékoli zimní počasí. Sama o sobě není příliš teplá, protože v okamžiku, kdy se začnete hýbat, by docházelo k přehřívání organismu. Je výborným společníkem do deště, sněhu i větrného počasí, na kratší i delší výběhy. Určitým limitem je pouze odvětrávání a schopnost membrány propouštět páru. Pokud ale naplno otevřete podpažní zipy, případně pootevřete i hlavní zip shora či zespodu a k tomu se přidá zádové odvětrávání (nebudete-li mít na zádech batoh), měli byste dosáhnout ideálních podmínek za téměř jakékoli rychlosti tréninku či teploty sychravého okolí.

Bunda je za šera či tmy po nasvícení skvěle viditelná a zcela určitě splňuje nejpřísnější zákonné požadavky na reflexivitu běžce za tmy mimo obec. Ustojí i opravdu velký déšť. Vypadá to, že jediným opravdovým omezením této bundy bude její náplň – běžec vězící uvnitř.

Reklama