Hlavní obsah

Obskurní disciplína: Jejich rajonem jsou jamky a sprinty. A jejich tempo je vražedné

Nejspíš jste o takové disciplíně nikdy neslyšeli. Vězte ale, že opravdu existuje, alespoň v některých obskurnějších zákoutích naší časoprostorové dimenze. Její jméno je speed golf a její tempo je (téměř) vražedné. Nyní má další zápis v knize rekordů.

Foto: facebook B. Luiten

Brad Luiten má rád běh mezi golfovými jamkami.

Článek

Lidé jsou při vidině zápisu do guinnessovky schopni udělat téměř cokoli. Třeba i zkoušet za dvanáct hodin odehrát co nejvíc golfových jamek a k tomu uběhnout co největší vzdálenost. Brad Luiten by mohl vyprávět. Jeho nynější rekordní pokus zdaleka není prvním.

Brad si jednoho dne řekl, že je třeba vyzkoušet, kolik dokáže odehrát jamek v golfu a zároveň mezi nimi pobíhat jako nějaký ztřeštěný maratónec. Jeho výkon určitě překvapí. Někoho možná bude i inspirovat. Ne každý totiž dokáže zdolat téměř stovku kilometrů a odehrát přitom několik set jamek.

Konkrétní čísla představují 97 kilometrů a 237 jamek. Novozélanďanův zápis do knihy rekordů je jistě více než zasloužený. Celé navíc absolvoval hluboko pod limitem ‒ za jedenáct a půl hodiny. Pokud se chcete divit, proč nepobíhal a nehrál celou dobu, bude to pravděpodobně proto, že své úsilí ukončil v okamžiku, kdy měl nový světový rekord bezpečně v rukávu. Nebo alespoň v nohavici svých golfových šortek.

Průměrnou rychlost Brada 6:58 minut na kilometr by někdo mohl považovat za šnečí tempo, vězte ale, že takový průměr na dvanáctihodinovém závodě je více než slušný. Ačkoli se to nikomu z nás nebude zdát, na vítězných příčkách světového speed golfu je více než těsno. Oficiální guinnessovský rekord byl sice přes jedenáct let starý ‒ nastavil jej jakýsi Kanaďan Scott Holland s 221 jamkami, ovšem už neoficiální letošní rekord držel nám již dobře známý Karl Meltzer (držitel světového rekordu v přeběhnutí Apalačské stezky) s 230 jamkami za 12 hodin. Další neoficiální rekord hovoří o 234 jamkách nastavený letos v červenci jedním irským hráčem golfu.

Pětatřicetiletý rekordman je na tradiční půlmaratónské trati schopen zaběhnout 1 hodinu, 11 minut, na celém maratónu pak 2 hodiny 39 minut, což jak uznáte, není vůbec špatné.

Reklama

Související témata: