Hlavní obsah

TEST: Buďte vidět v běžeckých legínách Nike Power Speed Flash

René KujanSport.cz

Běžcovy nohy jsou jeho asi nejpoužívanější tělesnou součástkou. Zaslouží si proto možná trochu více péče než ostatní. Jedním z prvních bodů by měla být jejich ochrana proti nekalým povětrnostním vlivům. Na trhu je nepřeberné množství pánských běžeckých legín, takzvaných elasťáků. Téměř všechny mají praktickou černou barvu. Klasika. Ovšem na Power Speed Flashech najdete pár zajímavých věcí, které se standardnímu pojetí elasťáků zcela určitě vymykají.

Foto: nike.com, Sport.cz

Legíny Nike Power Speed Flash: Komprese a viditelnost.

Článek
Fotogalerie

Tyto legíny od Nike kráčejí ve stopách svých předchůdkyň. Jsou ze soudku kompresních doplňků, jsou z kvalitních materiálů s dobrým, do detailů dotaženým zpracováním. Jejich příjmení Flash dává tušit, že půjde o reflexi, dobrou průvodkyni po našich běžeckých cestách za tmavých zimních večerů se sníženou viditelností.

Provedení kalhot v mnohém odpovídá legínám z nejnovější kolekce, které už našimi testy proběhly. Také ony jsou spíchnuty z pouhých tří panelů. Polyesterová vlákna doplňuje velká dávka spandexu, takže o všesměrovou elasticitu není nouze, i když její vertikální složka logicky značně přesahuje roztažnost v příčném směru. To má samozřejmě svůj důvod a účel. Legíny mají působit lehce kompresně tak, aby zároveň nijak neomezovaly rozsah pohybů běžce, a přeci poskytovaly svalům dostatečné zpevnění, oporu, aby nedocházelo k jejich příliš velkým vibracím. Běh v nich by tak měl být komfortnější a šetrnější.

Všechny švy jsou vyvedeny v krásné a příjemné ploché formě, takže by nemělo docházet k nepříjemnému dření. Jednoduchý střih je v horní části doplněn příjemnou elastickou páskou v pase, která je z části dutá a jíž prochází plochá stahovací tkanice. Nekomplikovanou konstrukci doplňuje menší kapsa na zip na pravém boku vzadu. I tomuto jednoduchému doplňku ale byla věnována detailní péče, a tak se můžete těšit třeba z jejího nepromokavého podšití, které by mělo ochránit obsah kapsy před vaším agresivním potem.

PLUSY
kvalitní a příjemné provedení
přiměřená komprese
podpora stehen a lýtek
kapsa na zip s nepropustnou podšívkou
bezpříkladně velké reflexní plochy (vysoká pasivní bezpečnost)
MÍNUSY
absence zipů v dolní části nohavic
CENA
kolem 3000 korun
HMOTNOST
gramů

Důležitou součástí legín a vlastně rozeznávacím znakem celé série těchto oděvních součástek je dvanáctero pruhů táhnoucích se přes boky až po vnitřní stehna a obepínající lýtka a achilovky. Jejich gumový nástřik při běhu dále snižuje vibrace nejvíce zapojovaných svalových partií a u provedení Flash v sobě ukrývá miniaturní reflexní perličky starající se o dobrou viditelnost. Když legíny doplníte ještě flashovou bundou nebo péřovou vestičkou bude z vás běžec, který celou svou bytostí zazáří v ústrety přijíždějícím vozům v nejedné potemnělé zatáčce.

U velice povedených kalhot mě vlastně trápila jen jedna věc, a to absence zipů v dolní části nohavic. Rozumím tomu, že aktuální provedení ušetří na hmotnosti, osobně ale dávám přednost komfortu zipů, které nejen usnadní samotné oblékání a svlékání elasťáků, ale dávají běžci i doplňkovou možnost teplotní regulace.

Reklama