Hlavní obsah

Jablko by nemělo padat daleko od běžeckého stromu

Praha

Malá, velká, kulatá, hranatá, s lesklou slupkou i kožnatou, červená, zelená, žlutá... Jablko je asi nejznámějším a nejkupovanějším ovocem. Vždyť je ho také na světě více než sedm a půl tisíce odrůd. Výběr je opravdu veliký a jablko se z nejrůznějších druhů ovoce vyskytuje asi nejčastěji také v pohádkách. Každý správný ježek tam má bodlinatý kožíšek plný jablek, ačkoli v reálné přírodě jej k transportu vůbec nevyužívá, každá správná Sněhurka se otráví pořádným jablkem a toto ovoce má ve znaku i největší prodejce technických iluzí. Nám obyčejným, skutečným lidem může jablko pomoci s imunitou či v boji proti rakovině.

Foto: Profimedia.cz

Obyčejné jablko v sobě ukrývá neobyčejné látky.

Článek

Jablko najdeme i zcela na počátku lidských dějin. Jeho utržení ze stromu poznání a jeho ohlodání jakousi Evou prý bezprostředně zapříčinilo vznik lidstva, jak ho známe dnes. Oprostíme-li se ale od biblických motivů, stále ještě zůstává dost historických svědectví dokládajících, že lidstvo zná, požívá a kultivuje tuto malvici po mnoho tisíc let. Také u nás tvoří již neodmyslitelnou součást zdravého jídelníčku. Děláme z jablek mošty, džusy, koláče, kompoty i čaje.

Dnes se celosvětově vyprodukuje asi 65 milionů tun jablek ročně. Jejich největším pěstitelem je Čína se zhruba 43 % celkové výroby. Většina produkce se prý zkonzumuje v zemích původu. Všemocná neviditelná ruka trhu však u nás způsobila, že jsou jablka dražší než například pomeranče nebo banány.

Na jablcích je úžasná jejich univerzálnost. Můžete je zkrátka nacpat úplně do všeho ‒ od müsli po pečínku. A děláte určitě dobře. Snad každý národ na světě má svou obdobu onoho „an apple a day keeps the doctor away" (jedno jablko denně činí lékaře zbytečným). Jablka jsou doslova našlapaná látkami s příznivými účinky na lidský organismus. Obsahují řadu antioxidantů, jež chrání naše buňky. Mají v sobě pektin příznivě působící na žaludeční stěnu a chránící ledviny. Najdeme v nich také látky posilující imunitní systém a snižující riziko rakoviny. Dokonce prý pomáhají předcházet Alzheimerově chorobě. A vysoký poměr vlákniny pomáhá kromě jiného udržet naše střeva v kondici.

TIP: Podle jedné studie je nejlepší zapíjet jablka zeleným čajem. Jejich přírodní antioxidační látky prý spojují síly a bojují proti kornatění tepen, infarktu a mrtvici.

Zajímavostí je, že aromatické látky jablek prý prochází lidským tělem zcela nezměněné, a tak prý po určité době pravidelné konzumace těchto plodů začnete vonět jako ony. Nevíme, zda se uvedené vztahuje také na ty části těla, které nám po celý den vězí v ponožkách, ale i tak to rozhodně stojí za vyzkoušení.

Reklama