Hlavní obsah

Plíšková - Cornetová 6:0, 6:3Plíšková slaví sedmý triumf, Siniaková se dočkala v Šen-čenu premiérového titulu! Trofej má i Hlaváčková

Šen-čen\Brisbane
Aktualizováno

Česká tenisová jednička Karolína Plíšková smetla ve finále v Brisbane Alizé Cornetovou z Francie 6:0, 6:3 a získala svůj sedmý titul v kariéře. V pondělí se díky tomu posune na páté místo světové žebříčku. Slavila i Kateřina Siniaková, jež zdolala ve finále turnaje v Šen-čenu Američanku Alison Riskeovou 6:3, 6:4 a na třetí pokus se jí podařilo vybojovat titul na okruhu WTA ve dvouhře. Radost měla i Andrea Hlaváčková, jež se dočkala jubilejního dvacátého deblového titulu. S Číňankou Pcheng Šuaj porazily ve finále v Šen-čenu rumunsko-ukrajinský pár Raluca Olaruová, Olga Savčuková 6:1 a 7:5.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková získala titul v BrisbaneVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Karolína Plíšková zahájila novou sezónu a spolupráci s koučem Davidem Kotyzou titulem. Do finále proti Francouzce vlétla ve velkém stylu. Na kurtu absolutně dominovala, rychle vedla 5:0 a sebevědomí z ní jen sršelo.

Po pěti gemech si Cornetová na pomoc zavolala svého kouče, který se snažil evidentně frustrovanou svěřenkyni uklidnit a namotivovat, ale kromě útěchy, že Plíšková hraje extrémně dobře, moc slov nenašel.

Česká tenisová jednička ukončila první sadu po devatenácti minutách potupným kanárem.

V druhé sadě Cornetová sice utnulu šestigemovou řadu pro českou tenistku, ale své další podání prohospodařila čistou hrou a světová šestka byla i zkraje druhého setu znovu ve vedení. I přes drobná zaváhání brejk potvrdila a za stavu 3:1 nebylo pochyb, kdo by měl být vítězem. Ke konci Cornetová začala číst Plíškové servis, ale na zdramatizování zápasu jí to nepomohlo. Čtyřiadvacetiletá rodačka z Loun proměnila druhý mečbol při podání soupeřky a vyhrála 6:0, 6:3.

"Děkuji svému týmu, na první společný týden to nebylo špatné," řekla Plíšková už s trofejí Evonne Goolagongové v náručí. Spolu s Kotyzou je v Austrálii i s Martinem Noskem, jedním z dvojice svých slovenských kondičních trenérů.

Dvojnásobná vítězka Fed Cupu je první českou šampionkou v Brisbane po Petře Kvitové, kterou v roce 2011 dovedl k triumfu právě Kotyza. Ten s Kvitovou pracoval až do loňského ledna, Plíšková ho angažovala před měsícem.

Pátým místem si Plíšková vyrovná žebříčkové maximum. "Stále jsou přede mnou čtyři hráčky, ale prioritou jsou grandslamy," řekla loňská finalistka US Open během týdne v Brisbane. Za titul vydělala 196 670 dolarů, přes pět miliónů korun.

Siniaková slaví první titul

Siniaková byla na začátku utkání nerozvážná a ve třetí hře poprvé ztratila servis. To byl možná moment, který dvacetiletou hráčku nakopl. Hned vzápětí si totiž vzala podání zpátky a vyrovnala na 2:2.

V následné hře opět bojovala o svůj servis, ale přes shodu si jej nakonec urvala a v šestém gemu prolomila soupeřce podání podruhé, čímž se ujala vedení 4:2. V sedmé hře Siniaková odvrátila další brejkbol a podařilo se jí brejk nakonec potvrdit. Riskeová sice snížila z jejího pohledu na 3:5, ale česká hráčka po 33 minutách získala úvodní set 6:3.

"Je to skvělý start do sezóny a doufám, že se ještě budu zlepšovat," řekla na kurtu Siniaková, kterou moderátor místo Kateřino oslovoval Karolíno.

V druhé sadě pokračovala v agresivním nasazení a hned zkraje si vypracovala tři brejkboly. První ještě šestadvacetiletá Američanka odvrátila, ale druhý česká tenistka uzmula a dostala se do vedení 2:1. Sebraný servis potvrdila a dalším brejkem následně zvýšila na 4:1. Už se zdálo, že si český tenisový talent v klidu dokráčí pro první titul na WTA, ale Siniaková znervózněla a dvojchybou zakončila šestý gem.

Američanka našla ztracený rytmus a snížila na 3:4. V osmém gemu si navíc vypracovala brejkbol. Rodačka z Hradce Králové naštěstí situaci ustála a důležitý bod si uhrála. Soupeřka se snažila duel ještě zvrátit, ale dvacetiletá Češka si premiérový triumf vzít nenechala a druhou sadu vyhrála 6:4.

"Jsem nadšená, že jsem zvítězila, i když jsem nehrála nejlépe. Ale byl to těžký zápas a skvělý týden," řekla Siniaková, která ve finále dvouhry na WTA uspěla na třetí pokus. Loni prohrála poslední zápas v Bastadu a Tokiu. Příští týden plánovala hrát v Hobartu, ale po úspěchu v Šen-čenu se z turnaje odhlásila.

Díky triumfu se Siniaková posune z 52. místa do první světové čtyřicítky a vylepší si své dosavadní žebříčkové maximum, kterým byla 49. pozice. Za vítězství na turnaji získala 163 260 dolarů, v přepočtu přes čtyři milióny korun.

Voráčová na titul nedosáhla

Americká tenistka Lauren Davisová získala na turnaji v Aucklandu po výhře 6:3, 6:1 nad Chorvatkou Anou Konjuhovou první titul. Ve finále čtyřhry neuspěla Češka Renata Voráčová v páru s Nizozemkou Demi Schuursovou.

Třiadvacetiletá Davisová, čtvrtfinálová přemožitelka Barbory Strýcové, dominovala v utkání s Konjuhovou díky svému servisu a nedělala tolik chyb. "Loni jsem prohrála ve finále dvakrát, což bylo frustrující. Naplnilo se do třetice všeho dobrého a má to své kouzlo. Je to neskutečně nádherný pocit," radovala se Američanka.

Voráčová se Schuursovou podlehly ve finále nizozemsko-švédskému páru Kiki Bertensová, Johanna Larssonová dvakrát 2:6. Bertensová s Larssonovou získaly třetí titul za sebou, na konci minulé sezóny uspěly v Linci a Lucemburku. Třiatřicetiletá Voráčová usilovala o jubilejní desáté turnajové prvenství.

Šen-čen (tvrdý povrch, dotace 750 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Siniaková (ČR) - Riskeová (8-USA) 6:3, 6:4
Čtyřhra - finále:
Hlaváčková, Pcheng Šuaj (2-ČR/Čína) - Olaruová, Savčuková (3-Rum./Ukr.) 6:1, 7:5.
Brisbane (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 1 milión dolarů):
Dvouhra - finále:
Plíšková (3-ČR) - Cornetová 6:0, 6:3
Čtyřhra - finále:
Matteková-Sandsová, Mirzaová (1-USA/Indie) - Makarovová, Vesninová (2-Rus.) 6:2, 6:3.
Muži (dotace 495 630 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Dimitrov (7-Bulh.) - Raonic (1-Kan.) 7:6 (9:7), 6:2
Nišikori (3-Jap.) - Wawrinka (2-Švýc.) 7:6 (7:3), 6:3.
Auckland (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Davisová (USA) - Konjuhová (8-Chorv.) 6:3, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Bertensová, Larssonová (3-Niz./Švéd.) - Voráčová, Schuursová (ČR/Niz.) 6:2, 6:2.
Čennaí (tvrdý povrch, dotace 505 730 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Bautista (2-Šp.) - Paire (5-Fr.) 6:3, 6:3
Medveděv (Rus.) - Sela (Izr.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:2.
Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1 334 270 dolarů):
Dvouhra - finále:
Djokovič (2-Srb.) - Murray (1-Brit.) 6:3, 5:7, 6:4

Reklama