Hlavní obsah

Guardiola i po debaklu na Evertonu svůj systém tiki taka hájí a nemíní ho opustit

Manchester/Praha

Hlavu měl bolavou, protože takovou potupu ještě během trenérské kariéry nezažil, ale jedním si byl jistý. Systém tiki taka, který ordinoval Barceloně, mnichovskému Bayernu a teď na Ostrovech Manchesteru City, neopustí. „Vím, že spousta lidí se mnou nesouhlasí, ale chcete-li ovládat hru, znamená to ovládat a mít pod kontrolou míč,“ trval na svém Pep Guardiola i po čtyřbrankovém výprasku v nedělním duelu 21. kola Premier League v Goodison Parku od Evertonu.

Foto: Lee Smith, Reuters

Nešťastný trenér Manchesteru City Pep Guardiola během zápasu s Evertonem.

Článek

Začátek ostrovního angažmá měl Guardiola přímo famózní, po deseti kolech vedl s Citizens tabulku Premier League a vše nasvědčovalo tomu, že jeho osobitý trenérský rukopis bude fungovat i na Ostrovech.

Chyba je v hráčích, nikoli v systému

„V této sezóně možná ještě ne, ale v budoucnu určitě," musí po dalších jedenácti kolech španělský trenérský mág přiznat, že narazil. Nepřipouští ovšem, že by na vině byla jeho herní filozofie, nechce ale ani přiznat, že i při výběru a kupování hráčů sahal vedle a mýlil se. V duchu svých zvyklostí se jich dál zastává a opakuje, že se jim musí jeho fotbal dostat do krve.

Přitom chilský gólman Claudio Bravo, kterého koupil v létě z Barcelony, je typickým dokladem Guardiolova přehmatu. Z 22 střel, které šly v posledních zápasech na jeho bránu, jich totiž pustil čtrnáct za svá záda a mužstvo ani jednou nepodržel. Vyhořel v Leicesteru, na celé čáře propadl na Evertonu. A celá obrana hoří s ním...

V Goodison Parku propadla hned čtyřikrát. A to se domácí Everton trefil za celé utkání mezi tyče jen čtyřikrát!

Kanonáda s Kladiváři, debakl s Toffes

„Poprvé v životě jsem dostal takovou spoustu branek, nikdy před tím se mému mužstvu nic podobného nestalo. Ale ani to mě nepřinutí, abych se odchýlil od stylu, který preferuji a preferovat budu," ujišťoval Guardiola, i když podle tvrzení očitých svědků vypadal při argumentaci značně zmateně.

„Ve fotbale, stejně jako třeba v basketbalu a dalších míčových sportech, je nutné držet míč, protože tím znemožníte soupeři, aby mohl cokoli udělat, zatímco vy máte možnost si vytvářet šance a trestat ho. Pro hráče to ovšem není snadné. Ani fyzicky, ani psychicky. I proto jsem s nimi v minulých třech týdnech opakovaně seděl a přesvědčoval je, aby nemysleli na postavení v tabulce a bodový zisk, ale soustředili se jen na nejbližší zápas. V pátečním FA Cupu proti West Hamu to působilo, v ligovém zápase s Evertonem ale nikoli," připomněl dva diametrálně odlišné výsledky.

Výhru 5:0 nad Kladiváři, debakl 0:4 s Toffees.

„Musím přijít na to, co je toho příčinou," zapřísahal se, i když mu je víceméně jasné, že do bojů o titul už s Citizens v letošním ročníku nezasáhne.

„Desetibodové manko na vedoucí Chelsea je příliš velké," uznal Guardiola. „Na Tottenham ale ztrácíme jen tři body, takže ho máme na dohled. Proto musíme zvládnout nejbližší zápas, který hrajeme právě s ním," reagoval na propad svého mužstva na pátou příčku tabulky.

Reklama

Související témata: