Hlavní obsah

Pohyb v těhotenství - Proč je důležitý?

Praha

Tentokrát se nebudeme bavit jen o běhu, ale o pohybu vůbec, a to v těhotenství. Není nutné běhat, pokud se u toho necítíte komfortně, hýbat se ale potřeba je. Článek samozřejmě patří těm, které prožívají bezproblémové těhotenství. Pokud mezi ně nepatříte, vše důkladně konzultujte s lékařem.

Foto: bebalanced.cz

Pohyb je pro lidské tělo důležitý i v těhotenství.

Článek

To, že bychom měli trochu cvičit a hýbat se i v těhotenství, je asi celkem jasné. Můžeme tím předcházet bolestem zad nebo je omezit, omezit nadměrné přibývání na váze a potlačit těhotenské nevolnosti. Cvičení ale může přinášet i další benefity. Věděli jste, že cvičením v těhotenství můžete ovlivnit polohu plodu? Víte, že můžete cvičit uvolňování pánevního dna a hráze a tím zmenšit riziko porodních zranění či nutnosti nástřihu? A víte, že už v těhotenství si můžete připravit kondici na to, abyste zvládla lépe období šestinedělí i náročné období celého prvního roku po porodu?

A ještě něco navíc. Co přínosy pohybu pro miminko? Víte, že váš pohyb stimuluje a podporuje zrání nervového systému vašeho dítěte?

Změny v těhotenství

Během těhotenství se v těle odehrávají velké změny. Kromě toho, že se uvolňují vazy a roztahuje se pánev, uvolňují chodidla a padá klenba, se také dějí velké změny v oběhové a dechové soustavě. V druhém trimestru se zásadně mění způsob dýchání – ovšem pouze pokud to dovolíme. Obsah břicha a tlak v něm se zvětšuje, takže začne být jednodušší dýchat místo bránicí dolů pomocnými nádechovými svaly, tedy horním dechem. Bránice sníží své napětí a pracuje méně. Naopak více začnou pracovat svaly krku, které s každým nádechem vytahují hrudník nahoru. Ještě ale zbývá poměrně hodně času do porodu a takto změněný stereotyp se lehce zafixuje. Břišní svaly se protahují, až je těžší a těžší je zapojit. Uvolněná pánev zhorší stabilizaci kyčlí, oslabují boční svaly a naopak se stahují přitahovače a ohýbače kyčlí. A toto je výchozí pozice, s níž jdeme rodit. A co víc: Takto „rozladěné" tělo bude pak neustále nosit stále těžší a těžší balíček v podobě miminka.

Vliv pohybu na dítě v bříšku

Představte si dítě v břiše matky, která ráno dojde do práce a tam celý den sedí. Celý den tedy je nastavená vůči gravitaci stejně a dítě dostává stále tutéž informaci – nic se neděje, stimulů je málo. Jen málokdy za den se taková žena ocitne na všech čtyřech, ve dřepu či hlavou dolů. I toto může být jedním z důvodů, proč tolik stoupá výskyt tzv. dyspraxií, tedy poruch obratnosti. Mozek totiž potřebuje pestré stimuly, aby se mohl rozvinout jeho potenciál. Vývoj a zrání mozku je sice geneticky naprogramován a spouští se automaticky, do určité míry ale kvalitu dozrávajících funkcí lze ovlivnit pestrými stimuly. Jen tak lze rozvinout plný potenciál.

Začněte opatrně a testujte, co vám dělá dobře

První tři měsíce pravděpodobně prožijete ve zvláštním okouzlení a napětí, jestli je to pravda a jiný stav vydrží. V tu dobu možná trochu ve sportovních aktivitách polevíte. Na nicnedělání si ale nezvykejte. Není nutné vyloženě sportovat. Je potřeba ale udržovat fyzickou kondici, pracovat na zpevnění, uvolňovat a protahovat klíčové partie. Pozor, změny přicházejí plíživě, takže to neodkládejte. Můžete třeba jen hodně chodit, často během dne měnit polohy, chodit na těhotenská cvičení a jógu.

Doporučený cvik: střecha

Takzvané obrácené polohy jsou v těhotenství doporučované. Přínosů je mnoho. Uvolní tlak v pánvi a zlepší krevní cirkulaci v ní. Ve střeše si také krásně protáhnete záda. Zkuste co nejvíc protlačit hrudní páteř a vytáhnut pánev nahoru. Klidně můžete mít pokrčená kolena. Dýchejte dolů, do spodního břicha. A tím skoro nejzásadnějším přínosem je vliv na polohu miminka. Tímto cvikem totiž můžete miminku pomoci natočit se hlavičkou dolů, a to i po 30. týdnu těhotenství.

Tento seriál pro vás připravujeme ve spolupráci s BeBalanced.cz.

Věnovala jste se v těhotenství pohybovým aktivitám?
Ano, pravidelně.
62,9 %
Spíše nárazově.
14,5 %
Ne, v podstatě vůbec.
22,6 %
Celkem hlasovalo 62 čtenářů.

Reklama