Hlavní obsah

Zátopek Revival ‒ zopakován rekord českého šampióna z roku 1954!

Celosvětově nejčtenější běžecký magazín frankofonního světa nese jméno českého vytrvalce Emila Zátopka. A právě časopis Zatopek přišel s nápadem, jak důstojně oslavit desáté výročí své existence: Zopakovat Emilův světový rekord v běhu na 10 000 metrů z roku 1954 na bruselském Stade Trois Tilleuls. I přes mrazivé počasí se rekord zopakovat podařilo, i když v poněkud „odlehčené“ variantě.

Foto: Profimedia.cz

Emil Zátopek probíhá v červnu roku 1954 cílem a nastavuje další světový rekord na 10 000 metrů.

Článek

Český rekordman zaběhl nový světový rekord prvního června. Zátopek Revival se musel vyrovnat s mrazivým lednovým počasím. Na stadiónu se v záři reflektorů třpytil sníh. Zátopkův čas se přesto podařilo dosáhnout, i když s maximálním vypětím všech účastníků. Rekord byl zopakován formou štafety ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Bruselu a Českým centrem Brusel. Sedmnáctého ledna v půl sedmé večer se na stadiónu rozeběhla štafeta za účasti více než stovky běžců. Český tým vedl velvyslanec Jaroslav Kurfürst a česká olympijská medailistka a mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková. Součástí oslav byla také výstava ke komiksové knize Zátopek... když nemůžeš, tak přidej! autorů Jaromíra99 a Jana Nováka.

Před více než 60 lety zaběhl Emil Zátopek svoji hvězdnou desítku, 25 kol na atletickém ovále za 28:54,2 minut a šlo ve své době o již čtvrté posunutí světového rekordu pod taktovkou našeho vytrvalce. Zajímavostí je, že i současný rekordní čas (Etiopan Kenenisa Bekele, 26:17,53 roku 2005) pochází rovněž z Bruselu.

„Skutečnost, že osobnost Emila Zátopka inspirovala významný francouský sportovní časopis k tomu, aby přijal jeho jméno, je důkazem, že Emil Zátopek zůstává absolutní světovou atletickou legendou. Myslím ale, že důležité je také to, že v těžkých dobách komunismu zůstal otevřeným a rovným člověkem, který vzbuzoval ve světě sympatie a lehce navazoval přátelství. Řada z nich jej poutala i k Belgii," dodal k celé akci velvyslanec Kurfürst.

Francouzsky psaný časopis Zatopek vychází ve Francii a Belgii už deset let. V zemi původu má náklad 20 000 výtisků, v Belgii 10 000. Před třemi lety vznikla také jeho vlámská mutace. K dostání je jinak také ve Švýcarsku a Kanadě.

Reklama

Související témata:
Revival