Hlavní obsah

Spiknutí? Světový rekord zůstal neotřesen. Šampiónovi někdo podrazil nohy

Vynikající etiopský vytrvalostní běžec Kenenisa Bekele oznámil na tiskové konferenci k závodu Dubai Marathon ve Spojených arabských emirátech, že zaútočí na světový rekord na této distanci a že si věří. O pár dní později je všechno jinak. Bekele musel z pátečního běhu odstoupit, i když na vině patrně nebyl ani on, ani jeho příprava.

Foto: Profimedia.cz

Kenenisa Bekele sice odstoupil, Etiopie přesto měla velké důvody k oslavám.

Článek

O světový primát v rychlosti na trati 42 195 metrů mohl být připraven Dennis Kimetto a na trůn královské běžecké disciplíny mohla usednout místo Keni Etiopie. Město Dubai mohlo být konečně svědkem tak vytouženého světového rekordu, lidstvo se zase mohlo o něco více přiblížit bájné hranici dvou hodin a Kenenisa Bekele si domů mohl odvážet téměř půl milionu dolarů. Osud ale řekl ne!

Bekele dle svých vlastních slov pevně věřil, že zaběhne na více než čtyřicetikilometrové trati lepší čas než 2 hodiny, 2 minuty, 57 vteřin. Hned na startu ovšem přichází veliké zklamání. Někdo z běžců v druhé řadě šlápl Bekelemu tak nešťastně na nohu, že ten padá k zemi. Než se mu podařilo zaujmout opět postoj vhodný k rychlostnímu běhu, byla první skupina závodníků pryč. Ani na prvních deseti kilometrech se Bekelemu nedařilo navázat ztracený kontakt s vedoucí skupinou. Kolem třiadvacátého kilometru se Kenenisa Bekele vzdává a odstupuje ze závodu. Byl prý viděn, jak se drží za levé lýtko.

Etiopan, jenž se loňského září v Berlíně světovému rekordu v maratónu přiblížil na šest vteřin, tak opouští největší město Emirátů velmi zarmoucený. Kdo mu šlápl na nohu? Byla to nešťastná náhoda, nebo šlo o zlý úmysl? Bude při dalších pokusech o světový rekord potřeba kromě vodičů pro elitní běžce také ochranka? Snad čas poskytne odpověď alespoň na některé z otázek.

Etiopská vlajka ovšem měla přeci jen důvod stoupat hrdě vzhůru po žerdi. První tři místa jak v mužské, tak ženské části startovního pole vybojovali běžci a běžkyně právě z této země afrického rohu. Pětadvacetiletý překvapivý vítěz Tamirat Tola navíc nastavil rekord trati skvělým časem 2:04:11. V ženách brala zlato debutantka Worknesh Degefa s 26 lety věku a časem 2:22:36.

Reklama