Hlavní obsah

Plíšková - Lučičová-Baroniová 4:6, 6:3, 4:6Z šatny přišla smršť. Plíškovou poslala ze hry veteránka. Šafářová i Hlaváčková jsou ve finále

Aktualizováno

Karolína Plíšková v Melbourne končí. Ve čtvrtfinále Australian Open podlehla poslední česká zástupkyně ve dvouhrách prvního grandslamu sezóny chorvatské tenisové veteránce Mirjaně Lučičové-Baroniové 4:6, 6:3 a 4:6. Loňská finalistka US Open Plíšková podlehla po devíti vyhraných zápasech vůbec poprvé v sezóně. Už teď je ale jisté, že v ženské čtyřhře bude česká vítězka. Do finále prošla Lucie Šafářová s Mattekovou-Sandsovou z USA, které porazily Japonky Hozumiovou, Katóovou 6:2, 4:6, 6:4, a Andrea Hlaváčková s Číňankou Pcheng Šuaj. Ty vyhrály nad Francouzkami Garciaovou a Mladenovicovou 7:6, 6:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih Karolína Plíšková - Mirjana Lučičová-BaroniováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková po vyřazení

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Andrea Hlaváčková je na AO ve finále čtyřhry

Turnajová pětka Plíšková i přes ošetřování nohy ve druhém setu vyrovnala stav na 1:1. I ve třetím dějství to pro ni vypadalo nadějně. Soupeřka jí sice nejprve utekla na 3:1, Češka ale otočila na 4:3. Čtyřiatřicetiletá Chorvatka pak zamířila za ošetřením do šatny a pak spustila smršť vítězných úderů. Nebyla k zastavení. Vyhrála 12 ze zbylých 13 výměn.

Plíšková dala skoro o polovinu méně vítězných míčů (23:42), přišla sedmkrát o podání. Při mečbolu napálila míč z returnu forhendem do sítě. Zápas trval přes hodinu a tři čtvrtě.

V žebříčku 79. Lučičová-Baroniová v rozhodujících chvílích byla přesnější, mohla spoléhat na silný return. Vyrovnala své životní grandslamové maximum staré bezmála dvacet let. Mezi čtyři nejlepší se jedinkrát dostala v roce 1999 ve Wimbledonu.

S o deset let mladší Plíškovou srovnala vzájemnou bilanci na 3:3.

Vítězka prvního středečního utkání narazí v semifinále na dvaadvacetinásobnou grandslamovou šampiónku a druhou hráčku světa Serenu Williamsovou. Američanka porazila turnajovou devítku Johannu Kontaovou z Velké Británie.

Plíšková si díky premiérové účasti ve čtvrtfinále v Melbourne vylepší své žebříčkové maximum. Z pátého místa se posune na třetí místo, k čemuž jí pomůže i fakt, že Kontaová turnaj nevyhraje.

V Melbourne může vyhrát podruhé

Šafářová může získat na Australian Open druhý titul ve čtyřhře. S Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s kterou úvodní grandslam sezóny vyhrály už předloni, dnes porazily v semifinále Japonky Eri Hozumiovou a Miju Katóovou 6:2, 4:6, 6:4.

A titul může brát i Andrea Hlaváčková, která v dalším semifinále v páru s Číňankou Pcheng Šuaj porazila nejvýše nasazené Francouzky Caroline Garciaovou a Kristinu Mladenovicovou. Hlaváčková loni došla do finále s Lucií Hradeckou. V boji o titul podlehly tehdejším jedničkám Martině Hingisové a Sanje Mirzaové.

Šafářová se s Mattekovou-Sandsovou daly dohromady právě předloni v Melbourne a hned turnaj ovládly. Od té doby se jim daří. Vyhrály také pařížské French Open 2015 a loni US Open. Před rokem na Australian Open nehrály kvůli nemoci Šafářové, a proto jsou v turnaji ještě neporažené. Američanka je od letoška i deblovou světovou jedničkou.

V prvním setu proti Japonkám hrál druhý nasazený česko-americký pár výborně, ale ve druhé sadě soupeřky využily slabšího servisu Šafářové. Ve třetím setu se rozhodlo za stavu 5:4, kdy Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vzaly čistou hrou podání Katóové.

Hlaváčková a Pcheng Šuaj triumfovaly  na prvním turnaji sezóny v Šen-čenu a nyní jsou v grandslamovém finále. "Je skvělé takhle začít rok. Moc chceme tenhle grandslam vyhrát, pro každou z nás by byl třetí. Bude to zábava, přijďte se podívat," lákala Hlaváčková fanoušky do ochozů. "Hrajeme jedna pro druhou, jako tým," doplnila Češka na kurtu.

Hlaváčková vyhrála s Hradeckou French Open 2011 a US Open 2013. Číňanka se radovala s Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu ve Wimbledonu 2013 a na French Open 2014.

Australian Open bude mít pošesté u vítězek čtyřhry českou vlajku. V roce 1978 vyhrála Renáta Tomanová s Američankou Betsy Nagelsenovou, v roce 1990 Jana Novotná s Helenou Sukovou a pak každá z nich se Španělkou Arantxou Sánchezovou Vicariovou: Suková v roce 1992 a Novotná o tři roky později. Pak triumfovala už jen Šafářová a s ní Matteková-Sandsová.

Tenisový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 50 miliónů australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Lučičová-Baroniová (Chorv.) - Karolína Plíšková (5-ČR) 6:4, 3:6, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Pcheng Šuaj (12-ČR/Čína) - Garciaová, Mladenovicová (1-Fr.) 7:6 (7:4), 6:2
Šafářová, Matteková-Sandsová (2-ČR/USA) - Hozumiová, Katóová (Jap.) 6:2, 4:6, 6:4
Junioři:
Dvouhra - 3. kolo:
Ruusuvuori (Fin.) - Vrbenský (ČR) 6:3, 6:3
Další zápasy na AO

Reklama

Související témata:

Pavouk - Australian Open - dvouhra ženy

  • Osmifinále

  • Německo Kerberová (1) Spojené státy Vandewegheová
    2 : 6; 3 : 6
  • Rumunsko Cirsteaová Španělsko Muguruzaová (7)
    2 : 6; 3 : 6
  • Německo Barthelová Spojené státy V. Williamsová (13)
    3 : 6; 5 : 7
  • Ruská federace Pavljučenkovová (24) Ruská federace Kuzněcovová (8)
    6 : 3; 6 : 3
  • Česká republika Ka. Plíšková (5) Austrálie Gavrilovová (22)
    6 : 3; 6 : 3
  • Spojené státy Bradyová Chorvatsko Lučičová-Baroniová
    4 : 6; 2 : 6
  • Ruská federace Makarovová (30) Velká Británie Kontaová (9)
    1 : 6; 4 : 6
  • Česká republika Strýcová (16) Spojené státy S. Williamsová (2)
    5 : 7; 4 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Vandewegheová Španělsko Muguruzaová (7)
    6 : 4; 6 : 0
  • Spojené státy V. Williamsová (13) Ruská federace Pavljučenkovová (24)
    6 : 4; 7 : 6
  • Česká republika Ka. Plíšková (5) Chorvatsko Lučičová-Baroniová
    4 : 6; 6 : 3; 4 : 6
  • Spojené státy S. Williamsová (2) Velká Británie Kontaová (9)
    6 : 2; 6 : 3
  • Semifinále

  • Spojené státy Vandewegheová Spojené státy V. Williamsová (13)
    7 : 6; 2 : 6; 3 : 6
  • Chorvatsko Lučičová-Baroniová Spojené státy S. Williamsová (2)
    2 : 6; 1 : 6
  • Finále

  • Spojené státy V. Williamsová (13) Spojené státy S. Williamsová (2)
    4 : 6; 4 : 6