Hlavní obsah

Evropská atletika chce přezkoumat rekordní výkony. Dojde i na Kratochvílovou?

Lausanne

Evropská atletická asociace (EAA) chce v souvislosti s dopingovými skandály přezkoumat hodnověrnost platných evropských rekordů. Výkonný výbor proto dnes schválil vytvoření zvláštní pracovní skupiny, která by měla analyzovat situaci a dostupné historické prameny a do září předložit EAA návrhy dalšího postupu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jarmila Kratochvílová stále drží rekord na 800 m.

Článek

Podle předsedy EAA Sveina Arneho Hansena by měly být evropské rekordy stoprocentně důvěryhodné. "Bohužel to při pohledu na některé výkony v evropských historických tabulkách není ten případ," řekl norský funkcionář.

Podezření padá především na výkony sportovců z někdejšího východního bloku včetně SSSR a NDR z 80. let. Některé ženské výkony z té doby jsou stále platnými světovými rekordy, mezi nimi i čas Jarmily Kratochvílové 1:53,28 na 800 metrů z roku 1983.

Čeští sportovci drží celkem sedm evropských rekordů, čtyři pod otevřeným nebem a tři halové. V historických tabulkách figurují oštěpaři Jan Železný a Barbora Špotáková, Roman Šebrle, který vede pořadí v desetiboji i halovém sedmiboji, a koulařka Helena Fibingerová. Kratochvílová je evropskou rekordmankou i na 400 metrů v hale.

"Jsem v pravidelném kontaktu s předsedou světové atletiky Sebastianem Coem. IAAF chce toto přezkoumávání sledovat a rozhodne se, zda podobnou akci nespustit i na světové úrovni," uvedl Hansen, jenž je zároveň členem výkonného výboru IAAF. "Je to zjevně problematická a složitá záležitost," dodal.

Reklama