Hlavní obsah

TEST: Skládací hole Leki Micro Trail Pro ‒ vaše pilíře při běhu do kopců a po horách

Praha

Běh může nabývat mnoho podob. Přes ty rekreační až po profesionální. Na dráze, po silnici, v terénu, do kopce, z kopce... A právě tady, kdy křivka nadmořské výšky na vašem sporttoesteru prudce stoupá, využijete něco, co nejen zefektivní vaše vertikální úsilí, ale také aktivněji zapojí celou řadu dalších svalů těla. A o to by nám, soudruzi, mělo jít především... Do testu se nám poprvé dostávají také špičkové běžecké hole. Jak se s nimi běhá?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké hole Leki Micro Trail Pro: Lehké a účinné.

Článek
Fotogalerie

Hole se expedují v našedlé krabici, která svými rozměry příliš nenaznačuje, že uvnitř najdete miniaturní, lehké něco, čemu vděčností budete líbat hroty pokaždé, když si vzpomenete na tu nezměrnou dřinu běhu v horách či trail runningu.

Hole na trail running se pochopitelně vyrábějí jako skládací. To je trošku oříšek pro výrobce, protože stojí před problémem, jak takovou věc udělat co nejlehčí a spojky jednotlivých částí zároveň co nejpevnější. Hole z jednoho kusu by šlo udělat velmi lehké, jak bychom je ale my běžci nosili na batohu v době, kdy je zrovna nevyužijeme? Skládání je zkrátka nutností. Zapomeňte ale na flicklocky udržující na správných místech části teleskopických holí. Správná trailová hůl funguje na principu hole slepecké. Jednotlivé díly jsou navlečené na tenkém lanku. Hole se tak dají složit i rozložit doslova a do písmene dříve, než řeknete instalatér.

Německou firmu z Baden-Würtenberska není asi třeba nikomu zdlouhavě představovat. Každý, kdo někdy alespoň zaslechl něco o jakémkoli druhu lyžování, o této značce jistě slyšel. Pan Karl Lenhart byl vášnivým lyžařem a zkušeným stavitelem letadel, tak si prostě vystrouhal hůlky, které mu nejvíc seděly. A že mu to šlo, jezdilo, létalo i běhalo, dělá to jeho firma dodnes. Jak moc dobře, to prozradí byť jen letmý pohled na světovou lyžařskou či trailovou špičku.

Je to určitě věc názoru a osobního vkusu, ale za mne platí: Už jen pohledět na tyhle červené krásky stojí za to. Blyštivá červená karbonová těla doplňují leštěné nerezové kroužky spojek jednotlivých segmentů, černé tvrzené špice a rukojeti částečně z přírodního korku s rukavičkami a rychloupínacím systémem Trigger Shark 2.0.

Rukavičky, které získáte jako součást holí, jsou miniaturní a lehké, zároveň však velmi pevné. Jejich suché zipy do značné míry zpevňují zápěstí, což může být pro rychlý pohyb v těžkém terénu další plus. Jejich hlavní předností je, že vám hole jednak nikdy nevyklouznou z rukou, jednak je nemusíte v dlaních svírat nikterak pevně, vlastně v podstatě vůbec. Rukavičky jsou propracované do nejmenších detailů tak, aby i po dlouhé době užívání nedřely do dlaní. Suchý zip má například jakýsi „zpětný háček", který brání neúmyslnému vyvléknutí pásku z očka.

Propojení rukavičky s holí zprostředkovává malé očko z pevné šňůry, které nasadíte na trn v rukojeti a zatlačíte dolů, až zapadne za pohyblivý zobáček. Ten uvolňujete v případě potřeby odpojení od hole svrchním posuvným tlačítkem s gripy. Segment z přírodního korku je velice příjemný do holé dlaně a umožňuje držet hole pohodlně také bez rukavic i za nízkých teplot.

PLUSY
nízká hmotnost za vysoké pevnosti
kvalitní zpracování
velmi stabilní propojení s rukavičkami/možnost dokoupit další druhy
přírodní korek na rukojetích
praktický převozní sáček
MÍNUSY
při nízkých teplotách spojovací lanko v bužírce ztuhne, není to ale žádný větší problém, jen složení holí trvá o pár vteřin déle
HMOTNOST
407 gramů (hmotnost páru, při délce 125 cm)
431 gramů (hmotnost páru včetně přepravního sáčku)
CENA
kolem 4000 korun

Micro Trail Pro nemá funkční teleskopický segment, to znamená, že je fixní délky a vy si hole kupujete přímo na míru v rozsahu od 105 do 135 centimetrů délky v rozmezí po pěti centimetrech. Leki má ovšem v nabídce také modely s horním teleskopickým segmentem, který umožňuje délku hole variovat. Ty jsou ovšem logicky o něco těžší.

Tyto hole mají celkem čtyři pohyblivé části. Z poskládané „harmoniky" jednoduchým vysunutím druhé z nich a jejím zatažením až po zarážku vytvoříte kompaktní hůl, o jejíž pevnost se stará protažené ocelové lanko v bužírce s kvalitní napínací pružinou.

Spojky jednotlivých částí působí i přes svou nízkou hmotnost velmi masivně a trvanlivě. Hroty jsou osazeny malými ozubenými talířky a tvrzené špice dosahují vyšší stability tím, že nejsou bodové (broušené do špičky), ale mají ostrou hranu po obvodu malého válečku. Součástí balení je také přepravní sáček se dvěma šňůrkami na stahování. Pokud v něm hole zrovna převážíte, jednou z nich uzavíráte sáček, druhou pevně stáhnete samotné hole uvnitř, takže balení bude kompaktnější a jednotlivé díly hůlek o sebe nebudou mlátit. Pokud hole používáte, sáček lze napěchovat sám do sebe a uzavřít je druhou ze šňůrek.

V nabídce firmy najdete také několik doplňků včetně několikero dalších kompatibilních rukavic - bezprstových i prstových do nižších teplot, gumových nástavců na hroty a podobně. Také opotřebené nebo v případě nehody zlomené hroty jsou vám v servisu schopni rychle vyměnit.

Někdo by mohl neúspěšně volat po resuscitaci, až dojde v obchodě na placení. Moje zkušenost ale vyvrací pochyby. Máte v zásadě dvě možnosti: Buď si koupit pořádné hole, za které dáte trochu více, nebo si každou chvíli kupovat levnější a časem si spočítat, že by se vám rentovalo koupit si hned na začátku ty pořádné. Micro Trail Pro jsou první běžecké hole, které se mi kdy dostaly do rukou, nicméně asi před deseti lety jsme do rodiny pořizovali jedny trekové teleskopické Leki. Krásně fungují dodnes, zatímco dvoje jiné jsme během té doby rozlámali a vyhodili. Ale spočítejte si to raději sami.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Leki Micro Trail Pro
Používáte při běhu v kopcích hole?
Ano, je to velmi praktické.
62,2 %
Jen výjimečně.
12,2 %
Ne, nechce se mi s nimi tahat.
25,6 %
Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Korek