Hlavní obsah

Čech urval druhé místo v šílené sérii sedmi kontinentů

Běžným smrtelníkům se něco takového jeví jako šílený zájezd s úmyslem nechat zahynout všechny účastníky vyčerpáním, dehydratací, úpalem, úžehem, případně zmrznutím. Ono už jen během jediného týdne navštívit všech sedm kontinentů je docela kalup a člověka by při takovém tryskovém cestování nejspíš složil jet leg. Ale při každém takovém přibrzdění letadla na jednom z kontinentů ještě uběhnout maratón? Nemožné! Pár lidí už to ale dokázalo. Letos se konal třetí ročník a poprvé jsme na startu mohli spatřit také Čecha. Premiéra dopadla skvěle.

Foto: facebook WMC

Šílený týden začíná v Antarktidě. To je World Marathon Challenge!

Článek

World Marathon Challenge (WMC) je podnik zahrnující v sedmi následujících dnech sedm maratónů na sedmi kontinentech. Začíná se v Antarktidě, pokračuje se Jižní Amerikou, Severní Amerikou, Evropou, Afrikou, Asií a závěrečný závod čeká na účastníky u protinožců v Austrálii. Je více než jasné, že taková akce vyžaduje precizní logistickou přípravu. Nejpomalejší závodníci zdolávají více než čtyřicetikilometrovou trať za šest hodin, pak už zbývá jen dalších 18 hodin na zabalení, vyřešení přesunu na další kontinent, odpočinek, jídlo, převlékání... Své by o tom jistě mohla vyprávět Marie-Louise Stenild, první žena-maratónkyně, jež absolvovala oněch pověstných „sedm za sedm".

Šílené! Tohle si dokáže málokdo představit a jen několik málo desítek lidí z celého světa každoročně absolvovat. Vypadá to, že letos přibude i nějaké to „nej" navíc. Pravděpodobně nejrychlejší absolvent WMC bude letošní vítěz Michael Wardian ze Spojených států amerických. Všech sedm maratónů totiž dokázal absolvovat s časy hluboko pod tři hodiny!

Čech Petr Vabroušek, fanouškům triatlonu dobře známý borec, vybojoval úžasné druhé místo. S ostříleným běžcem Wardianem si jen prohodili pořadí ze startovní listiny řazené podle abecedy. Vabroušek Wardianovi po celou dobu funěl na záda, na Američanovu rychlost však nakonec nestačil.

I tak jsou ovšem jeho časy velice impozantní. Ve všech podnebních a povětrnostních podmínkách si dokázal udržet druhou pozici. Jeho nejdelší maratón byl 3:24:47 v Asii, nejrychlejšího času dosáhl v Severní Americe, kde mu asi podmínky seděly nejlépe – 2:55:10. Pod tři hodiny dokázal stlačit čas ještě v Jižní Americe.

Třetí v pořadí Luke Wigman z Velké Británie se pod tři hodiny nedostal ani jednou. Vabroušek prokázal už nejednou svoji velkou závodní univerzálnost, odolnost a obrovské schopnosti regenerace. A jeho premiérová účast se jistě neobejde bez obdivu a uznání všech.

WMC je otevřeno všem, stačí zaplatit 36 000 eur (dle aktuálního kurzu České národní banky zhruba 973 000 korun) a příštím šampionem se můžete stát i vy. Nebo být alespoň druhým Čechem účastnícím se tohoto seriálu, to také stojí za to, no ne?

Byli byste ochotni zúčastnit se tohoto seriálu, kdyby vám účast nabídli zdarma?
Ano, oběma nohama bych byl/a pro!
23,2 %
Musel/a bych se poradit s maminkou.
12 %
Ne, je to šílené, i kdyby za to platili!
64,8 %
Celkem hlasovalo 1204 čtenářů.

Reklama