Hlavní obsah

Extrémní týden: Fyzička, psychika, logistika ‒ všechno musí sednout

Praha

Mnozí účastníci této akce souhlasí s tvrzením, že takový zážitek přichází jen jednou za život. Asi kdo zkusil, už nechce nikdy více. Nebo že by startovné bylo tak drahé, že si ho vícekrát než jednou za život nemůžete dovolit? Buď jak buď, třetí ročník World Marathon Challenge má svět opět za sebou. Podívejte se, jak se běhá sedm maratónů na sedmi kontinentech během jednoho týdne. A když budete mít štěstí, zahlédnete také Petra Vabrouška, který pro Českou republiku vybojoval ceněné druhé místo.

Sedmidenní maratón se konal na sedmi kontinentechVideo: Reuters

 
Článek

Tentokrát si hvězdné prvenství vybojoval Američan Michael Wardian. V ženách excelovala Silvana Cameliová z Chile. 30. ledna protnuli účastníci sedmý ze sedmi cílů maratónů všech kontinentů. WMC představuje nejen extrémní fyzickou a psychickou výzvu, ale také výzvu logistickou. Na každý ze závodů série mají účastníci limit šest hodin. Pak se nekompromisně balí a odlétá do další destinace. Není divu, že WMC patří k nejnáročnějším vytrvaleckým závodům světa.

Michael Wardian sérii zcela ovládl. Prvenství si zajistil hned v prvním maratónu v Antarktidě, kde si na našeho Vabrouška naběhl zhruba deset minut. A svůj náskok už jen zvyšoval, když hned následující závod v Jižní Americe vyhrál nad Čechem s náskokem více než čtvrt hodiny. I přes dramatické změny klimatických podmínek a profilu jednotlivých závodů dokázal americký borec udržovat své maratónské časy pod třemi hodinami, což je zcela neuvěřitelný výkon. Petr Vabroušek dokázal stlačit čas pod 3:00:00 ve dvou případech. Dále už ve startovním poli 25 mužů a 8 žen nebyl nikdo, komu by se něco takového povedlo.

Wardianův průměr na jeden maratón v sérii byl 2 hodiny, 45 minut, 56 vteřin. Průměr nejrychlejší ženy byl 4:12:36. Poprvé v historii závodu se účastnila také osoba se zrakovým postižením. Irka Sinead Kaneová s vodičem Johnem O'Reganem se tak stala první slepou závodnicí, která sérii absolvovala. Všichni účastníci naběhali za týden 295 kilometrů a nalétali přes 38 000 kilometrů. První závod proběhl na antarktickém ledovci, další v chilském Punta Arenas, následně v Miami, Madridu, Marrákéši a Dubaji. Závěrečný maratón se běžel v australském Sydney.

Reklama