Hlavní obsah

Austrálie - Česko 4:1Veselý zabránil ostudě díky šťastné výhře

Melbourne
Aktualizováno

Jiří Veselý v první dvouhře nedělního programu Davis Cupu dokázal otočit už téměř ztracený zápas s australským ranařem Samuelem Grothem a připsal České republice první a také poslední bod. V druhém duelu totiž sympaticky bojující Jan Šátral nevyužil své šance v prvním setu a nakonec podlehl skoro o sto míst žebříčkově lépe postavenému Thompsonovi 0:2

Sestřih dvouher třetího dne daviscupového zápasu Austrálie - Česko.Video: sntv

 
Článek

Jiří Veselý se v první nedělní dvouhře, už za rozhodnutého stavu, postavil Samu Grothovi. Tenista ze 184.místa světového žebříčku byl typologicky úplně odlišným hráčem, než s jakým se Veselý setkal v páteční dvouhře. Tahoun vítězného australského deblu se spoléhá na útočný styl, často praktikuje hru servis-volej a jeho největší zbraní je servis. Pokud si nechtěl třiadvacetiletý rodák z Příbrami udělat ostudu, měl za úkol Grotha porazit.

Zápas jakoby dokumentoval prozatimní vývoj duelu hraného v Melbourne. Veselý sice nepodával špatně, ale sám byl naprosto bezzubý na returnu i při delších výměnách, kde měl mít nad skoro třicetiletým Grothem jasně navrch. V osmém gamu si vybral český reprezentant slabší chvilku i na servisu a dvěma dvojchybami nabídl Australanovi zisk gamu. Ten šanci využil a set nakonec dokázal dovést k vítěznému konci.

Právě na přelomu prvního a druhého dějství předváděl Veselý hru spíše na úrovni hráče druhé či třetí světové stovky, absolutně mu nefungovaly základní údery a nad vodou ho držel pouze solidní servis. I na ten si však Australan nakonec počíhal a v sedmé hře dokázal znovu sebrat Veselému podání. Ve chvíli, kdy už to vypadalo, že je pro mladého Čecha zápas ztracený, nastal Grothův velký psychický kolaps. Při podání na vítězství v zápase udělal dvě dvojchyby, daroval čtyřiapadesátému hráči světa své podání a ve školáckých chybách pokračoval i dál. Veselý nemusel předvést žádný zázračný tenis, aby vzal Grothovi podání i podruhé.

Svěřence trenéra Machovského zisk druhé sady nakopl a začal předvádět možná nejlepší tenis z celého víkendu. Velmi kvalitně podával a prohozy pod nohy činily Grothovi velké obtíže. Ty nakonec vedly ke ztrátě Australanova podání v osmém gamu. Veselý potom dalšími kvalitními údery svůj servis s přehledem podržel a mohl tak vyloudit mírný úsměv na své tváři. V posledním setu ztratil při svém podání pouhé dva míče, a i když měl i dnes jeho výkon k dokonalosti hodně daleko, odvrátil alespoň ostudu a ukázal, že se o místo v daviscupovém výběru chce prát...

„Ten zápas už byl mrtvý, o nic pořádně nešlo. Po těch minulých výkonech se mi úplně nechtělo, ale přece jen jsem si aspoň trošku spravil chuť. V Davis Cupu zatím nejsou moje výkony dobré, takže každá výhra se počítá. Doufám, že mi to pomůže do budoucích daviscupových utkání," řekl Veselý Radiožurnálu a webu tenisovysvet.cz.

Do závěrečného zápasu celého víkendu nastoupil papírový outsider a debutant v týmové soutěži Jan Šátral proti dalšímu nováčkovi, téměř o sto míst lépe postavenému Jordanovi Thompsonovi. Ten už v souboji s Veselým ukázal velmi dobrý výkon a jeho spolehlivá hra od základní čáry a málo chyb ho nasměrovalo k jasnému pátečnímu vítězství.

V samotném úvodu závěrečné dvouhry střídali oba tenisté kvalitní údery s lehčími chybami. Trochu překvapivě vypadal na kurtu jistěji šestadvacetiletý Čech, který také jako první prolomil podání soupeře, když se po zkaženém Thompsonové bekhendu mohl radovat ze zisku šesté hry. Hned vzápětí si však mladší z dvojice vzal své ztracené podání zpět, i díky chybám Šátrala na síti. Výsledek první sady musela nakonec rozluštit až zkrácená hra, ve které se Thompson brzy dostal do vedení a ačkoliv Šátral odvrátil dva setboly, při tom posledním sám spáchal dvojchybu a prohrál první dějství nejtěsnějším možným poměrem.

Druhá sada už byla jasnou záležitostí dvaadvacetiletého Thompsona. Trpělivou hrou nutil Šátrala k chybám. Na toho také padl určitý útlum, možná z nevyužitých šancí v prvním setu, možná i z únavy, vždyť na tak náročný program není zvyklý a hned při své premiéře odehrál kompletní porci tří zápasů. Thompson zápas ukončil při Šátralově servisu a vyhrál 7:6, 6:2.

„Dnes to bylo o dost lepší. O nic nešlo, tak jsem byl uvolněnější. Hrál jsem takovou hru, jakou hraju na turnajích. Musel jsem si vše uhrát, je to hráč, který nezkazí balon. Udělal jsem víc chyb a jen kvůli tomu jsem prohrál. Zkusím si z toho vzít jen pozitiva," řekl Šátral.

1. kolo Světové skupiny Davisova poháru:
Melbourne: Austrálie - Česko 4:1
Groth - Veselý 6:3, 5:7, 3:6
Thompson - Šátral 7:6 (5), 6:2.
Ostatní výsledky Davisova poháru zde.

Reklama

Pavouk - Davis Cup 2017

  • 1. kolo

  • 03.02.17      14 : 00 Buenos Aires
    Argentina Argentina Itálie Itálie
    2 : 3
  • 03.02.17      14 : 00 Frankfurt
    Německo Německo Belgie Belgie
    1 : 4
  • 03.02.17      14 : 00 Melbourne
    Austrálie Austrálie Česká republika Česko
    4 : 1
  • 03.02.17      14 : 00 Birmingham
    Spojené státy USA Švýcarsko Švýcarsko
    5 : 0
  • 03.02.17      14 : 00 Tokio
    Japonsko Japonsko Francie Francie
    1 : 4
  • 03.02.17      14 : 00 Ottawa
    Kanada Kanada Velká Británie Velká Británie
    2 : 3
  • 03.02.17      14 : 00 Niš
    Srbsko Srbsko Ruská federace Rusko
    4 : 1
  • 03.02.17      14 : 00 Osijek
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    2 : 3
  • Čtvrtfinále

  • 07.04.17      13 : 00 Charleroi
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    3 : 2
  • 07.04.17      04 : 15 Brisbane
    Austrálie Austrálie Spojené státy USA
    3 : 2
  • 07.04.17      13 : 00 Rouen
    Francie Francie Velká Británie Velká Británie
    4 : 1
  • 07.04.17      13 : 00 Bělehrad
    Srbsko Srbsko Španělsko Španělsko
    4 : 1
  • Semifinále

  • 15.09.17      13 : 00
    Belgie Belgie Austrálie Austrálie
    3 : 2
  • 15.09.17      13 : 00
    Francie Francie Srbsko Srbsko
    3 : 1
  • Finále

  • 26.11.17      13 : 00
    Belgie Belgie Francie Francie
    2 : 3