Hlavní obsah

Frölunda - Sparta 4:3 PPSparta padla v prodloužení. Finálové drama Ligy mistrů ovládla Frölunda

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Cingel 0 : 1
8. Wellman 1 : 1
11. Vrána 1 : 2
13. Lundqvist 2 : 2
28. Wellman 3 : 2
47. Klimek 3 : 3
62. Lasu 4 : 3
Záznam online reportáže

lik,jabSport.cz
Aktualizováno

Až poslední krok nevyšel, nesmazatelný zápis do historie si připsal soupeř. Hokejisté Sparty prohráli ve finále Ligy mistrů s Frölundou 3:4 po prodloužení. Švédský tým před svými fanoušky obhájil loňské vítězství a opět se stal králem Champions Hockey League. Sparťané dvakrát vedli, ale ani český tým nepřepsal dějiny této soutěže. V historii těchto evropských bitev je vždy tím nejšťastnějším švédský zástupce.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Hokejisté Frölundy se radují z vítězství v Lize mistrů po dramatické bitvě se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Frölundy slaví triumf v Lize mistrů

Dvakrát sparťané vedli v úvodní třetině, ale dvě využité přesilové hry domácích vždy rychle srovnaly skóre. Už ve třetí minutě překvapil domácí fanoušky Cingel, který se nedržel připraveného švédského scénáře - favorit prohrával. Ne dlouho.

Za pět minut bylo srovnáno, Wellman využil první početní výhodu švédského mužstva. Silná zbraň Frölundy promluvila při první možné příležitosti.

Sparťané se postupně dostávali pod tlak, ale drželi se, dokonce opět vedli. V oslabení ujela dvojice Hlinka Vrána a druhý jmenovaný rozjásal sparťanské fanoušky. Těch přijely do Göteborgu asi čtyři stovky.

Čtyři góly za deset minut

První třetina nabídla rychlý hokej a také vyšší tresty. Forman za hůl v obličeji soupeře vyfasoval 5 minut plus do konce zápasu, menší trest a desítku si připsal zase Birner a domácí hráli více než minutu pět na tři. Tuto šanci nevyužili, přesto při následné klasické přesilovce srovnali na 2:2. Do statistik se zapsal Lundqvist a čtyři góly během deseti minut ve finále Ligy mistrů byly na světě.

Sparta rozehrála druhou třetinu v početní výhodě, ale skóre nedokázala změnit. „Extrémně napadají až ve třech hráčích, hrají moderní a rychlý hokej, věřím, že cesta existuje," říkal před zápasem hostující trenér Jiří Kalous. Nemýlil se. Fanoušky musel tento hokej bavit.

Čekání na pátý gól zápasu skončilo po osmi minutách. Brankář Pöpperle doslova zaplul až do své branky. Jenže i s pukem. Překonal ho podruhé v utkání Wellman. Favorit poprvé vedl a ukázal, že patří oprávněně mezi top evropské týmy.

Rozhodnout muselo prodloužení

Český tým následně přežil prostřední třetinu bez újmy, šancí si moc nevypracoval, naopak převážně jen bránil. Na konci třetiny navíc musel čelit další přesilovce. Stav se ale neměnil, Frölunda stále vedla o jeden gól.

Dvacet minut na změnu skóre. Sparta dostala na začátku třetí dvacetiminutovky opět šanci v početní výhodě. Šance ano, gól ne.

Sparta ukázala sílu, ale gól stále chyběl na srovnání stavu. Ne však příliš dlouho, gejzír radosti sparťanských fanoušků odpálil ve 47. minutě Klimek. Vyrovnaný stav 3:3. Začínalo se v podstatě od nuly.

Hosté byli ti, kteří měli více ze hry, ale gól už nepadl. Do scénáře vstoupilo prodloužení, dvacet minut s náhlou smrtí. Nervy na pochodu, tři proti třem, kdo s koho? Dlouho drama netrvalo, ve druhé minutě nastaveného času určil staronového vládce Ligy mistrů Lasu. Fröludna obhájila titul z minulého roku.

Finále Ligy mistrů
Frölunda - Sparta 4:3 po prodloužení
Branky a nahrávky: 8. Wellman (Sundström, Tömmernes), 13. J. Lundqvist (Tömmernes, Olofsson), 28. Wellman (Olofsson, Donovan), 62. Lasu (Rosseli-Olsen, Donovan) - 3. Cingel (Kalina, Kudrna), 11. P. Vrána (J. Hlinka), 47. Klimek (Švrček, Pech). Rozhodčí: Fonselius, Kaukorari (oba Fin.) - Kaderli, Kovacs (oba Švýc.). Vyloučení: 2:3, navíc Forman 5 min. a do konce utkání, Řepík (oba Sparta) 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 6044 (vyprodáno).
Frölunda: Gustafsson - Larsson, Sigalet, Nörstebö, Tömmernes, Donovan, Nyberg, Dahlin - Olofsson, J. Lundqvist, S. Hjalmarsson - Stalberg, Lasu, Rosseli-Olsen - Figren, Sundström, Grundström - Bergenheim, Carlsson, Wellman - Ehn. Trenéři: Rönnberg, Johansson a Lundskog.
Sparta: Pöpperle - Gernát, J. Mikuš, Švrček, Kalina, Eminger, Nedomlel, od 36. navíc Barinka - Řepík, P. Vrána, J. Hlinka - Forman, Klimek, Deveaux - Ihnacak, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher - O. Procházka. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Reklama

Související témata: