Hlavní obsah

TEST: Boty Mizuno Wave Hitogami 3 ‒ svižná ještěrka pro váš závod

Praha

Máte natrénováno, rychlost i vytrvalost vyladěna a teď slídíte po regálech specializovaných obchodů po nějaké lehké a zároveň dobře vyhlížející botě na závody? Možná naleznete odpověď v Zemi vycházejícího slunce ‒ tam, kde už pomalu dozrávají nazelenalé plody Mizuno. Otestovali jsme pro vás třetí řadu Hitogami. Jak se v nich běhalo?

Foto: mizuno.com

Dozrály nové závodky v gekoní zeleni.

Článek
Fotogalerie

V katalogovém popisu Hitogami najdete množství značek pro nepřeberné množství vychytávek, jak je u tohoto výrobce zvykem. Už z názvu poznáme, že ‒ jak je u tohoto výrobce také zvykem ‒ v podrážce budou vlny. Ty mají za úkol zajistit jednak stabilitu nohy při dopadu i odrazu, jednak tlumení nárazů útočících na naše klouby. Mezi další vychytávky se svými vlastními jmény, logy i patenty patří prodyšná síťovina svršku, ekologický materiál zvlněné desky v podrážce, parádně měkká a pohodlná vyjímatelná vložka, odolné segmenty na nejzatíženějších částech podrážky či odlehčená mezipodešev.

Bota je dostupná ve dvou barevných kombinacích. Naše volba padla na gekoní zeleň, k mání je ještě křiklavá oranžová. Svršek tvoří jednolitá meshová struktura s výrazně trojdimenzionálními póry. Dobře tak odvětrává. Jediný šev svršku najdete v oblasti paty. Tam je ještě překrytý malým reflexním logem výrobce a typovým označením v kruhovém terčíku. Špička je obšitá a zpevněná. Nejvíce namáhaná část svršku (oblast ohybu prstů) ale zůstává zachována pouze v látkovém provedení, z čehož by bylo možné usuzovat na příslib delší životnosti. Zpevnění v oblasti nártu zprostředkovávají dvě našitá velká oranžová loga „running birda".

Standardní systém šněrování je dodatečně obšit tlustší, pevnější tkaninou. Dírky na tkaničky s čočkovým průřezem jsou vysekávané. Lehký, prodyšný, měkký jazyk je přišit standardně ‒ pouze na začátku. A standardní je i jeho uchycení na tkanicích pomocí středového očka. Jeho posouvání do stran jsem ale nezaznamenal ani při vyšších rychlostech. Zřejmě je tření mezi ponožkou a materiálem jazyka natolik velké, že tomu brání.

PLUSY
lehká a rychlá bota
nadprůměrná vzdušnost
na závodní botu velké pohodlí
dobrá adheze podrážky
zajímavý design
MÍNUSY
pouze malý reflexní prvek
jen dvě barevné kombinace
HMOTNOST
445 gramů (pár při velikosti pánské US 9)
CENA
pod 2500 korun

Vyjímatelná vložka v botě je poměrně silná (5 mm) a struktura jejího materiálu je příjemně měkká. Drop podrážky sice kolegové z Runner's Worldu změřili na 8 milimetrů, ale tento údaj je velmi zavádějící. Sám výrobce jej neudává a samozřejmě záleží, z jakého bodu paty do jakého bodu špičky jej měříte. Pokud vezmeme v potaz jedno z nejlogičtějších řešení střed-střed, bude číslo mnohem menší. Drop je příjemně malý a pohybuje se v mezích maximálně do 4 milimetrů. To je pro rychlou botu, kde se při závodech pohybujete téměř výhradně v přední dopadové části chodidla, velkou výhodou. Je to pohodlnější a výrobek bez hypertrofovaného patního klínu je také lehčí. To je to, co chceme od závodní boty.

Mezipodešev je jen tenká, ve své zadní polovině navíc ukrývá zvlněnou patentovanou desku Wave. Výrobci se, myslím, dobře povedlo skloubit dostatečný komfort (pocit měkkosti i přes poměrně slabou mezipodešev) s rychlostí vyžadující závodní tempo. Podešev vlastně tvoří jednotlivé inserty černé gumy do bílé pěny mezipodešve. Svou jemnou, ve dvou směrech drážkovanou strukturou dobře drží na tvrdém povrchu ať už silnice, tak závodní dráhy na oválu. Překvapivě dobře si vedla i na sněhu, i když k takovému použití není bota určena.

Stovka naběhaných kilometrů nechala svršek zcela bez poskvrny. Největší opotřebení zanechalo používání na patě podrážky. S největší pravděpodobností se tak boty budete po jejím dosloužení zbavovat z důvodu obroušené podrážky. Na celkovou životnost zatím nelze zcela usuzovat, mezi nejhorší ale určitě patřit nebude.

Pokud hledáte lehkou závodní botu, která dobře vypadá a nabízí na běžeckou obuv netradiční design, jste u Hitogami správně. Kromě rychlosti nabídne také slušný podíl pohodlí a vzdušnosti. Jediné, čeho se v hojné míře nedostává, jsou tak odrazové prvky, takže není nejvhodnější na tréninky za tmy. To ale vychází z koncepce závodní obuvi, kde se na stadionu či certifikované trati nepředpokládá noční kontakt s jinými účastníky provozu. Bota nemá žádné speciální výztuhy či zpevnění, hodí se hlavně pro neutrální došlap. Nejvhodnější bude pro závody do délky půlmaratónu.

Reklama

Související témata: