Hlavní obsah

Kufry plné peněz. Přesně to si atletka jako nějaká princezna přivezla z Arábie

Praha

Tabulky světově nejrychlejších půlmaratónských časů se opět zatřásly a jako správně poskládaný tetris se o jednu řádku posunuly níže. První pozici totiž musely uvolnit keňské ženě Peres Jepchirchirové, jež zabojovala a zabodovala ve Spojených arabských emirátech. Na cestu domů si v letadle musela připlatit za nadváhu, vracela se totiž z Arábie jako princezna z nějaké exotické pohádky ‒ s kufry plnými peněz.

Foto: RunCzech

Peres Jepchirchirová, nejrychlejší půlmaratónkyně světa, běhala také v Praze.

Článek

Emiráty si tak letos konečně spravily chuť. Po neúspěšném tažení Etiopana Kenenisy Bekeleho na světový rekord v maratónu, kdy jasný favorit upadl ihned po startu a v polovině závodu odstoupil, se Arábie dočkala světového primátu na poloviční trati. Dějištěm události byl RAK Half Marathon v Rás al-Chajma, hlavním městě jednoho z emirátů na severu země.

Rás al-Chajma je ovšem ve světě půlmaratónů, tedy závodů na trati dlouhé 21,0975 kilometru, podobným favoritem jako byl Bekele v Dubaji. V nejrychlejší pětadvacítce světa jej najdeme hned desetkrát. Je to exkluzivně rovinatou tratí s ideálním počasím, či neobvykle vysokými odměnami pro vítěze a případné světové rekordmany? Zřejmě asi obojím.

Mladičká 23letá Peres Jepchirchir z Keni sváděla tuhé boje se svou krajankou Mary Keitanyovou (svého času nejrychlejší maratónkyní světa, dokud nezaúřadovala Paula Radcliffová), které nakonec svým časem 1:05:06 utekla o pouhých sedm vteřin. Keitanyová se svým výkonem usídlila na třetí příčce nejrychlejších půlmaratónkyň světa. Spojené arabské emiráty tak mají hned dvojnásobný důvod k oslavám. A svou radost dokážou také dobře ocenit.

Běžecké mezinárodní závody v arabském světě patří mezi nejbohatší na světě. Vítězka si tak odvážela nejen 13 600 dolarů za vítězství (346 000 korun dle aktuálního kurzu České národní banky), ale také prémii za světový rekord ‒ rovných 100 000 dolarů (přes dva a půl miliónu korun). „Nepřemýšlela jsem o tom, že bych běžela na světový rekord," řekla k tomu v cíli sama závodnice, „byl to Boží plán." Na konci loňského roku se dva měsíce léčila se zápalem plic. I přes ostře nasazené tempo dokázala mezi jednotlivými pětikilometrovými úseky neustále zrychlovat a, jak vypadá pořádné závodní tempo, všem ukázala se splitem 15:10 mezi 15. a 20. kilometrem.

Jen jakoby mimochodem nastavila Jepchirchirová také světový rekord na nejrychlejších 20 kilometrů ve smíšeném závodě. Nepřekvapí snad ani to, že Keňa získala všechna tři pódiová místa, když třetí do cíle půlmaratónu vběhla Joyciline Jepkosgeiová, mimochodem v sedmém nejrychlejším čase všech dob.

A na závěr jedna perlička: S Peres Jepchirchirovou jste se mohli setkat také osobně. V září 2015 zvítězila v Praze na desetikilometrové trati Birell Grand Prix Prague nejrychlejším ženským časem roku 30:55.

Myslíte si, že jsou finanční odměny pro vítěze běžeckých závodů přiměřené?
Ano, pokud jde o ty arabské, tak ano.
40,3 %
Nevím, nemám představu.
9,9 %
Ne, u nás v práci se nadřeme víc ‒ a tolik peněz nemáme.
49,8 %
Celkem hlasovalo 2163 čtenářů.

Reklama