Hlavní obsah

Možná je to terorista! Na závody do Bostonu se nedostal

Washington

Zpřísněná bezpečnostní opatření na amerických hranicích komplikují i sportovní klání. Jak chutná nová protiimigrační a protiteroristická politika Spojených států amerických, si mohl nedávno zažít kanadský univerzitní reprezentant Yassine Aber. Při cestě na mezinárodní závody se mu nepodařilo překročit kanadsko-americké hranice a do země nebyl vpuštěn. Po několika vyčerpávajících výsleších a osobní prohlídce se musel vrátit domů a své parťáky ze štafety nechat na holičkách.

Foto: Profimedia.cz

Teroristé neprojdou. I kdyby chtěli škodit jen na běžeckých závodech! (ilustrační foto)

Článek

Kanadský běžec Yassine Aber, student z University of Sherbrooke na závodech v americkém Bostonu tentokráte chyběl. Devatenáctiletý atlet narozený v Kanadě marockým rodičům nebyl do Spojených států vpuštěn. Na vině by prý mohla být jedna fotografie na sociálních sítích, kde je zachycen společně s jiným bývalým studentem univerzity, jenž odcestoval do Sýrie, aby se připojil k islámským teroristům.

Oficiální vyjádření úřadů však hovoří o „imigrantovi, který není schopen předložit příslušné a platné doklady". Aber měl ovšem s sebou kanadský pas s dobou platnosti do roku 2026.

Přísná opatření jsou součástí politiky nově nastupujícího prezidenta Spojených států. Hlavní pozornost je namířena na imigranty ze sedmi definovaných států, mezi něž ovšem Maroko nepatří. Aber překračoval hranice mezi svou domovinou a USA velmi často ‒ na nejrůznější tréninkové kempy, závody, ale i na výlety s rodinou. Toto však bylo poprvé, kdy jej hraniční stráž vyzvala k vystoupení z vozidla a podrobila několika dlouhým výslechům. „Při prvním výslechu se mně ptali na všeobecné záležitosti: jména rodičů, kde studuji, kde žiji, kolik času trávím v Kanadě a podobně. Podruhé už byli policisté mnohem konkrétnější. Chtěli vědět, do jaké chodím mešity, jak často, jména mých přátel a další specifikaci nejrůznějších lidí. Asi na pět hodin mi vzali mobilní telefon a musel jsem jim dát přístupový kód, brali mi otisky prstů..." řekl později běžec pro kanadský Running Magazine.

Na druhou stranu atlet připustil, že se k němu vyšetřovatelé vždy chovali velmi korektně a profesionálně. Díky incidentu jej oslovilo několik médií a do novin se dostali i jeho týmoví kamarádi. Po propuštění Abera odvezl trenér zpět do nejbližšího kanadského města, kde už běžce vyzvedl bratr. Na závody se tak Yassine poprvé v životě nedostal. A jaké si vzal poučení? „Musím si dávat větší pozor a přemýšlet, co dávám na sociální sítě. Na druhou stranu ale nemám co skrývat," řekl frustrovaný závodník, jehož nejvíc mrzelo, že nechal své týmové kolegy ve štychu.

Reklama