Hlavní obsah

Bayern rostovský mráz spálil. Sparta vsadí na vitamíny a rychlé cukry

Pavel Dosadil, Rostov na DonuSport.cz

Teplota kolem nuly a závěje rozbředlého sněhu ve středu přivítaly fotbalisty Sparty v Rusku. Ve čtvrtek večer ale bude hůř, Letenské čeká v Rostově na Donu vpravdě arktický duel. Předpověď je totiž neúprosná. Až budou Pražané nastupovat k prvnímu duelu úvodního kola vyřazovací části Evropské ligy, mělo by být v Rostově deset pod nulou. A v průběhu utkání půjde teplota ještě dolů... „Co se dá dělat. Zvykali jsme si ve Španělsku, tam bylo počasí podobné,“ zlehčuje patálie kapitán David Lafata.

Trénink fotbalistů Sparty v RostověVideo: Pavel Dosadil

 
Článek
Fotogalerie

Kanonýrovi je samozřejmě jasné, že ukrutný ruský mráz bude pro Pražany soupeřem navíc. Ani mnichovský Bayern ho v listopadu neustál. Měl už sice postup ze základní skupiny Ligy mistrů jistý, přesto pro něj byla porážka 2:3 v Rostově velkým ponížením.

„Teploměr u hrací plochy sice ukazoval mínus deset stupňů, ale pocitově jsme měli dojem, že je o nějakých osm deset stupňů méně. To proto, že stadiónem Olimp-2 se proháněl ledový vítr, takže panovaly skutečně drsné podmínky. Nejen hráči, ale i my dole u hřiště jsme měli pocit, že mráz je mnohem krutější, než ve skutečnosti byl," popsal arktické podmínky Carlo Ancelotti, trenér Bayernu.

Bavorský gigant se na počasí nevymlouval, nicméně respektovaný šéf jeho představenstva si výhrady a podnět k přemýšlení neodpustil. „UEFA by se měla zamyslet nad klimatickými podmínkami v destinacích, v nichž se v zimních měsících hraje. Nebyl by přece až takový problém změnit sled zápasů. Anebo prostě myslet na to, že v Rusku nebo na severu Evropy panují v tomto období podobně drsné podmínky a nalosovat program tak, aby se v těchto zeměpisných pásmech hrát nemuselo. Nejde teď vůbec o Bayern a potupnou porážku, kterou jsme tady utrpěli. Jde o fotbal a další mužstva, která do těchto destinací musí," poukázal Karl-Heinz Rummenigge.

Domácí přiletěli rovnou z tepla

To je ovšem běh na dlouho trať, Sparta se musí mrazu postavit hned v prvním mistrovském utlání jarní sezóny. Zvláštní je, že Rostov se do domácí zimy vrátil z prosluněného Turecka teprve dva dny před zápasem.

„Víme o tom. Až zápas odpoví, která cesta byla správná. Nemyslím si však, že by klimatické podmínky neumožnily našim hráčům podat stoprocentní výkon," ujistil před středečním oficiálním tréninkem Tomáš Požár, hlavní trenér Sparty.

Potřebné kroky však Pražané podniknout musejí, jasná věc. „Důraz klademe na přísun vitamínů. Při jejich nedostatku se může v extrémně nízkých teplotách rychle dostavit psychická únava a stres," poukazuje klubový lékař Miroslav Sinkule.

„Dále se můžeme spolehnout na čaje, přírodní přípravky a takzvané rychlé cukry, jež zajišťují patřičný přísun energie. Pokud jde o jídlo, tradiční předzápasová strava se měnit nemusí - kuřecí maso, vývar, těstoviny, zkrátka lehčí jídla. A před zápasem se kluci musejí samozřejmě patřičně rozcvičit, aby měli svaly v odpovídající teplotě," dodává doktor.

Reklama

Související témata: