Hlavní obsah

TEST: Mizuno BG 8000 II Premium Long Tights – legíny, které vás zrychlí

Praha

Nejsou elasťáky jako elasťáky. Tyhle vám skutečně vyrazí dech! Hned, jakmile jsem je vybalila, bylo mi jasné, že mám tu čest potkat se s jedním z nejlepších modelů, které se kdy objevily. Od prvních okamžiků zaujaly kvalitním materiálem, propracovaným střihem a nápaditým designem. Černé už bylo dost, že? Tyhle mají černý základ, ale nepřehlédnutelné, nápadité a přitom nevtíravé barvité kombinace na dílech po stranách a v bércové části. Působí elegantně a zároveň futuristicky. Vzor v bércové části mi připomíná cílovou šachovnici na praporku ze závodů F1, jako by ty kalhoty chtěly říci: „S námi se rozhodně flákat nebudeš, nenecháme tě běhat pomalu!“ Ten vzor tam není jen pro parádu – významně se podílí i na funkci jako kompresní prvek. No jasně, BG znamená Bio Gear!

Foto: mizuno.com

Elasťáky Mizuno Mizuno BG 8000 II

Článek
Fotogalerie

Vypadají vskutku kosmicky. Překvapil mne promyšlený střih a kombinace několika druhů patentovaných látek, příjemných na omak, různého stupně elasticity - a především dokonale respektující anatomii svalstva našich nohou. A co víc – jsou opravdu kompresní, a to v celé délce. Napoprvé se do nich musíte tak trochu soukat, podobně jako do kompresních podkolenek.

Efekt komprese zvyšuje i aplikace na zadní straně stehen, takže vám tak kalhoty doslova mírně masírují hamstringy. Vskutku luxusní. Že nejde jen o další obyčejné elasťáky, podtrhuje i skutečnost, že spodek nohavic je laserově střižený, perfektně drží, nikde se netřepí – ani se nehne! V místě zevních hlav lýtkových tricepsů pak najdeme na jedné noze reflexní logo, na druhé nápis – BG 8000 II. Komu tedy ukážete záda, ten ví, s kým má tu čest. Horní část je zepředu i zezadu též dokonale anatomicky tvarovaná, jak jinak.

V pase je elastická šňůrka v tunýlku na dotažení. Je šikovně navlečená, dobře se s ní manipuluje. Snad jeden nedostatek v oblasti pasu – mohl by být o pár centimetrů vyšší. Zvláště, má-li model sloužit v té chladnější části roku. Tak trochu mi připomínají bokovky. Nikdy jsem si na tuhle módu nezvykla, ani v bokových džínách se necítím dobře, i když nemám zas tak tragickou postavu, abych si to nemohla dovolit. Jen je mi daleko pohodlnější, a to v běhu i v běžném nošení, když mi gatě sedí v pase a ne jen tak na kyčelních trnech a nemusím pořád zatahovat břuch. I z hlediska komprese bych, myslím ocenila vyšší pas – nohama tělo běžcovo nekončí a mohly by tak vzniknout další impulsy pro svalstvo dolní části trupu a podbřišku, tolik důležité ke správnému a zdravému běhu – i běžnému životu. Řada lidí toto svalstvo nezapojí – ba dokonce ani neví, kde a na co jej má.

PLUSY
dokonalá komprese
propracovaný střih
špičkový design
tepelný komfort
MÍNUSY
nízký pas
nemusí sedět všem typům postav

Kapsička je zde jen jedna malinká, všitá v přední části – takový ten pytlíček. Vzadu žádná. Na kousek papírku toaleťáčku relativně postačující, vzadu to alespoň netlačí, chcete-li svůj trénink zakončit nějakými těmi leh-sedy.

Mé nohy podržely v teple při běhu i na běžkách v zimě, aniž bych pod nimi musela mít v teplotách pod nulou další vrstvu. Zvládnou široké teplotní rozmezí bez přehřívání, je-li tepleji, a v nižších teplotách nestudí, ale zahřejí. Studený zadek tu nehrozí. Ideální tepelný komfort. Muset po doběhu ještě někam frčet autem bez převlečení? Žádný problém.

Jeden nedostatek by tu ale přece jen byl: Ne všechny běžecké nohy jsou takové, jako je mají... Keňanky či srnky. Ze sprintů mám přece jen více svalů ve stehenní části (a přitom poměrně štíhlá, ale vysekaná lýtka), takže mi dalo velkou práci se do nich nasoukat. Napoprvé jsem si je musela vytáhnout – vzít si pod ně ještě elasťáky nad kolena, aby mi nesjížděly a kompresní aplikace v zadní části stehen mi nad sebou nedělala nepěkný fald. Jako by se příliš nepočítalo s různými typy postav – zvláště mezi běžkyněmi není o různé tvary, muskulaturu i jiný „obsah" nohou a pozadí.

Po několika bězích to bylo lepší – a již rovnou na tělo, i když po vyprání opět připomínají těsné džíny. Problém lze částečně vyřešit tím, že je zahřejeme na provozní teplotu tím, že si je před běháním trochu „vynosíme" při pokojové teplotě. Pakliže se pro ně vypravíte, dejte si dostatek času na výběr těch, které vám skutečně sednou, abyste si ušetřili případné poničení v příliš exponovaných místech, kdyby vám přece jen nepadly. Pozitiva ale vedou na celé čáře: Jsou skvělé právě nyní do nadcházejícího předjaří. Vaše kilometry v nich budou přibývat rychle a plynule, v optimálním tepelném pohodlí.

Reklama

Související témata: